Traficul şi contrabanda de ţigări în România, în scădere

Cantitatea de ţigări contrafăcute aduse prin contrabandă în România a scăzut uşor în 2007 faţă de anul precedent, a declarat joi, directorul Direcţiei de Investigare a Fraudelor, comisarul şef Dan Bucur.

28 afișări
Imaginea articolului Traficul şi contrabanda de ţigări în România, în scădere

Traficul şi contrabanda de ţigări în România, în scădere

"Din aprecierile efectuate de către producătorii de ţigarete, se pare că trend-ul consumului ilegal de ţigarete este descendent, înregistrându-se o scădere de la aproximativ 16 la sută (ţigări de contabandă sau contrafăcute - n.r.) la sfârşitul lui 2006 la 12 la sută în prezent", a spus comisarul şef Dan Bucur.

El a adăugat că în 2007 au fost întocmite 186 de dosare penale pentru contrabandă şi contrafacere de ţigarete, în acestea fiind cercetate 194 de persoane.

Potrivit comisarului şef Dan Bucur, au fost confiscate peste 27 de milioane de ţigarete şi mai bine de 25 de tone de tutun folosit pentru fabricarea acestora.

Comisarul şef Dan Bucur a precizat că ţigaretele produse ilegal sunt aduse pe căi ilicite din străinătate sau sunt produse, de obicei, în făbricuţe ilegale, în România.

"Au fost descoperite şi cercetate de către noi două moduri de producere a acestor ţigarete. Astfel, ori sunt produse cu utilaje ce au aparţinut Regiei Tutunului şi declarate drept fier vechi, radiate din contabilitate, dar folosite în mod ilegal de persoane pentru a comite astfel de infracţiuni. De asemenea, am avut situaţii în care producţia ilegală provenea de la un producător autorizat. Am descoperit şi utilaje de mare producţie, de capacitate mare, utilaje noi care au fost de asemenea folosite în această activitate ilicită", a declarat comisarul şef Dan Bucur.

Între 5 şi 8 mai, la Bucureşti a avut loc conferinţa regională "Prevenirea şi combaterea contabandei şi contrafacerii de ţigarete" la care au participat aproximativ 100 de reprezentanţi ai agenţiilor de aplicare a legii la nivel de conducere din 17 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici