Traian Băsescu, în vizită la militarii români din Afganistan

Preşedintele Traian Băsescu a vizitat, sâmbătă, baza militară din Qalat, Afganistan, unde a decorat drapelul de luptă al Batalionului 21 Vânători de Munte.

267 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu, în vizită la militarii români din Afganistan

Preşedintele Traian Băsescu a sosit în Afganistan (Imagine arhivă: Mediafax Foto)

"Decorarea drapelului de luptă este semnul respectului poporului român pentru ceea ce faceţi aici, pentru lupta împotriva terorismului şi lupta pentru afirmarea armatei române ca o armată performantă alături de aliaţi", a spus Băsescu.

El a mai adăugat că ştie că nu este cel mai fericit moment al situaţiei operative din Afganistan, dar a ţinut să-i asigure pe militarii români că la nivelul conducerii NATO şi la nivelul şefilor de stat şi de guvern a fost luată decizia de asigurare a necesarului de forţe pentru ca NATO să câştige războiul din Afganistan.

"Nu este un război pe care îl purtăm în numele lumii civilizate, ci pentru a ne apăra libertatea şi securitatea la noi, acasă", a remarcat Băsescu.

La finalul ceremoniei, preşedintele le-a oferit militarilor câte o brichetă multifuncţională şi a ţinut să se fotografieze cu ei, el deplasându-se la fiecare batalion în parte.

Preşedintele Băsescu a dat asigurări că drepturile salariale restante ale militarilor vor fi plătite

Preşedintele Traian Băsescu a da asigurări, în faţa militarilor români dislocaţi în baza Qalat, că sporurile restante ale militarilor vor fi plătite în iunie şi august.

"Ştiu că aveţi anumite îngrijorări legate de veniturile militarilor, vă asigur că în lunile iunie şi august lucrurile vor fi rezolvate", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a fost însoţit, în timpul vizitei din Afganistan, de ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, şeful statului major general, amiralul Gheorghe Marin, şi de ataşatul militar al Ambasadei SUA în România, Bruce West.

În cursul vizitei preşedintele Băsescu se va întâlni şi cu generalul olandez Mart de Kruif, şeful Comandamentului Regional de Sud.

România are dislocaţi, în prezent, 962 de militari în Afganistan, 904 dintre ei participând la operaţiunea ISAF - Forţa Internaţională de Asistenţă de Securitate, sub comandă NATO.

Majoritatea militarilor români staţionează în sudul Afganistanului, în provincial Zabul, obiectivul fiind de asigurare a securităţii acestei provincii.

Prezenţa românească în Afganistan a început în 2002, până acum căzând la datorie 11 militari, iar 34 fiind răniţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici