Traian Igaş a fost audiat ca martor în dosarul privind angajările ilegale din MAI şi Jandarmerie

Fostul ministru de Interne Traian Igaş a fost audiat ca martor, joi, la instanţa supremă, în dosarul privind angajările ilegale din MAI şi Jandarmerie, el arătând că nu a ştiut faptul că după numirea lui s-au făcut angajări, dar că imediat ce a aflat a dispus o anchetă.

453 afişări
Imaginea articolului Traian Igaş a fost audiat ca martor în dosarul privind angajările ilegale din MAI şi Jandarmerie

Traian Igaş a fost audiat ca martor în dosarul privind angajările ilegale din MAI şi Jandarmerie

Traian Igaş s-a prezentat, joi, la instanţa supremă, unde judecătorii l-au audiat în calitate de martor în dosarul privind angajările ilegale din MAI şi Jandarmerie.

Fostul ministru de Interne le-a spus judecătorilor că nu a semnat niciun act privind angajarea sau tranferarea ilegală a unor persoane în structura pe care a condus-o. Igaş a precizat că nu a cunoscut imediat ce a ajuns la conducerea Ministerului de Interne vechile ordine date de predecesorii săi şi nici drepturile de decizie ale unora dintre subalterini, fiind vorba despre Constantin Baci, fostul secretar general al MAI.

"Nu am cunoscut despre existenţa unor posturi vacante deblocate la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Era un ordin de ministru semnat de ministrul dinaintea mea, în sensul delegării unor atribuţii legate de încadrarea de personal în cadrul MAI către secretarul general al MAI, dar acest lucru l-am aflat mult mai târziu, pentru că la numirea mea în funcţia de ministru în minister existau alte probleme mult mai importante pe care trebuia să le rezolv", le-a spus fostul ministru judecătorilor instanţei supreme.

Întrebat când a aflat despre ordinul privind stabilirea unor competenţe de decizie sau despre ordinul privind suspendarea angajărilor în MAI, fostul ministru a declarat: "Despre existenţa ordinului referitor la derogări am aflat după o lună de la numirea mea în funcţia de ministru, respectiv octombrie sau noimebrie 2010, nu mai reţin precis".

"Nu cunosc despre ordinul prin care erau suspendate angajările în MAI. Nu ştiu ce conţine ordinul din 2010. Eu am aflat despre angajarea celor trei persoane după trei săptămâni. Am dispus un control al Corpului de Control al ministerului, rezultatele acestui control fiind deja cunoscute. Rapoartele şi nota de raport din dosar nu sunt semnate de mine, astfel încât nu pot să-mi spun decât o părere cu privire la avizele existente. Erau necesare", le-a mai spus Igaş judecătorilor.

Instanţa supremă a respins mai multe întrebări ale avocatului unuia dintre inculpaţi care îi cererea fostului ministru să explice de ce iniţial MAI nu s-a constitui parte civilă în acest dosar, iar ulterior a emis o notă prin care solicita acest lucru.

La ieşirea din sala de judecată, fostul ministru a reluat afirmaţiile făcute în faţa instanţei, arătând că nu a ştiut de la bun început ordinele existente la nivelul MAI date de predecesorii săi şi că atunci când a simţit că "lucrurile se îndreaptă către o direcţie greşită" a acţionat în consecinţă.

"După cum bine ştiţi, în momentul în care am aflat despre aceste angajări am dispus un control al Corpului de Control al ministerului. Am aflat exact ce s-a întâmplat, faptul că mie nu mi s-a adus la cunoştinţă despre aceste angajări. Ulterior, prin Corpul de Control am sesizat Ministerul Public şi de aici a început acest proces. Aceste angajări s-au făcut imediat după numirea mea în funcţie", a declarat Igaş.

Traian Igaş a precizat că "miniştrii vin şi pleacă", ordinele acestora putând să rămână în vigoare o perioadă îndelungată. "Ordinele rămân până când un nou ministru decide că trebuie modificat ordinul. Vă pot spune că există ordine la nivelul MAI dinainte de anul 2000 care sunt şi astăzi", a spus fostul ministru.

Întrebat dacă pe rolul Parchetului instanţei supreme există un alt dosar pe numele său şi ce calitate are în acea cauză, fostul ministru a declarat: "Nu, nu există niciun dosar şi nu am nicio calitate".

În iulie 2011, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată pe Olimpiodor Antonescu, fostul inspector general al Jandarmeriei Române, acuzat de neglijenţă în serviciu şi pe Nicolaie Gheorghe Rugină, fostul său prim-adjunct, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.

În acest dosar sunt judecaţi şi Constantin Baci, fost secretar general în MAI, Adrian Pătraşcu, fost director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, şi Ion Valentin Opriţescu, fost director general al Direcţiei Generale Financiare din MAI, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Constantin Stoleriu, fost ofiţer în cadrul Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi pe Marian Valentin Grigoroiu, fost director al Direcţiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la fals intelectual.

Potrivit procurorilor, în toamna anului 2010, în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost deblocate posturi "în scopul exclusiv al angajării ilegale a patru persoane", una direct într-o funcţie de autoritate publică din MAI şi celelalte trei pe funcţii de ofiţeri.

Întrucât realizarea acestui scop nu era posibil într-o singură etapă şi, în plus, era nevoie şi de crearea unei aparenţe de legalitate a încadrării acestora din sursă externă, în condiţiile în care rigorile legale prevedeau păstrarea echilibrului bugetar menit să reducă nivelul cheltuielilor bugetare, au fost demarate mai întâi proceduri care să creeze aparenţa de nevoie pentru structuri ale MAI de personal din surse externe, au precizat procurorii.

După ce au fost angajaţi în rândul cadrelor active ale MAI, trei din cei patru au fost transferaţi de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române la Inspectoratul General al Poliţiei Române, iar a patra persoană a rămas în cadrul IGSU.

Conform procurorilor, identificarea unor posturi vacante ce puteau fi deblocate, organizarea concursurilor, componenţa comisiilor, aparenţa examinării candidaţilor au fost desfăşurate cu încălcarea atribuţiilor de serviciu de către inculpaţi, în funcţie de nivelul de decizie la care se aflau.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici