Video Trei militari români, răniţi în Afganistan

Trei militari români din Batalionul 300 de Infanterie "Sfântul Andrei" au fost răniţi, miercuri dimineaţă, la sud de Qalat, în Afganistan, a informat MAp, precizând că, din rapoartele preliminare, caporalii Vasluianu Gheorghe Ionel şi Hamza Gheorghe Dan au suferit contuzii şi echimoze în zona feţei, iar plutonierul Sbughea Constantin Mihai a fost diagnosticat cu fractură de membru superior drept.

203 afișări

Potrivit Andreei Dumitru, purtător de cuvânt al MAp, incidentul s-a petrecut miercuri, la ora 5.00, ora României, pe autostrada care face legătura între Kandahar şi Qalat, în timpul unei misiuni de patrulare.

Militarii răniţi se aflau în primul TAB din coloană, iar incidentul s-a produs în momentul în care transportorul a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În transportor se mai aflau alţi doi militari care nu au fost însă răniţi.

Conform procedurilor standard de operare în astfel de situaţii, zona a fost imediat securizată, iar militarii răniţi au fost evacuaţi de urgenţă la spitalul din Kandahar.

Doi din ce trei militari au fost externaţi din spital, iar cel de-al treilea va părăsi unitatea medicală în două-trei zile, a declarat Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Batalionului 300 de Infanterie "Sf. Andrei" din Galaţi, din care fac parte cei trei.

Caporalii Gheorghe Ionel Vasluianu şi Gheorghe Dan Hamza, care au suferit contuzii şi echimoze în zona feţei, au fost externaţi din spital, iar plutonierul Constantin Mihai Sbughea, diagnosticat cu fractură de membru superior drept, va părăsi şi el în scurt timp unitatea medicală.

"Cei trei se aflau într-o misiune de patrulare pe autostrada din Afganistan, au trecut cu transportorul peste un dispozitiv improvizat care a explodat, s-au răsturnat şi au fost răniţi. Doi dintre ei au ieşit deja din spital, pentru că rănile au fost superficiale, iar al treilea încă se află în spital, probabil că vor fi necesare dou-trei zile de spitalizare", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, maior Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Batalionului 300 de Infanterie "Sf. Andrei" din Galaţi, batalion din care aproape 500 de militari au plecat în ianuarie 2008 în misiunea din Afganistan.

Cei trei au mai fost în acelaşi teatru de operaţiuni în urmă cu trei ani.

"Sunt militari profesionişti, doi dintre ei sunt soldaţi voluntari, al treilea este subofiţer al Armatei române. Experienţa lor militară a fost dobândită pe parcursul a aproape zece ani. Au mai participat în 2005, tot în Afganistan, deci au experienţă", a mai spus maior Pavel.

Conform acestuia, familiie victimelor au fost informate despre situaţie imediat după producerea incidentului.

Un număr de 480 de militari, printre şi şapte femei, din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei" din Galaţi au plecat în ianuarie în Afganistan. Ei au preluat misiunea Batalionului 33 din Curtea de Argeş şi se vor întoarce după şase luni.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici