Trei nave special echipate sapă pe fundul apei pentru a adânci culoarul navigabil pe Dunăre. Ce trebuie să ştie navigatorii, cu privire la măsurile de siguranţă care trebuie respectate

După ce debitul şi cotele Dunării au scăzut din cauza secetei, autorităţile au comandat o serie de lucrări în amonte de Cernavodă, trei nave special echipate fiind trimise să săpe pe fundul apei pentru a adânci culoarul navigabil, transmite corespondentul MEDIAFAX.

309 afișări
Imaginea articolului Trei nave special echipate sapă pe fundul apei pentru a adânci culoarul navigabil pe Dunăre. Ce trebuie să ştie navigatorii, cu privire la măsurile de siguranţă care trebuie respectate

Trei nave special echipate sapă pe fundul apei pentru a adânci culoarul navigabil pe Dunăre

Deoarece debitul şi cotele fluviului sunt scăzute, autorităţile au comandat lucrări în amonte de Cernavodă, astfel că trei nave special echipate sapă pe fundul apei pentru a adânci culoarul navigabil. Operaţiunea este coordonată de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi în concordanţă cu recomandările Comisiei Dunării.

„Începând cu data de 11 iulie, pe Dunărea Fluvială, între kilometrii 304 şi 310, lucrează complexul de dragaj FILESTI 3 cu salandele SIRET 2 si SIRET 3, pentru asigurarea condiţiilor de navigaţie recomandate de Comisia Dunării. Activitatea se desfăşoară în şenalul navigabil între limita stânga a şenalului şi centru”, a declarat presei Dorian Dumitru, directorul AFDJ Galaţi.

AFDJ Galaţi a emis, marţi, un aviz către navigatori, aceştia fiind informaţi despre poziţia navelor de dragaj şi despre măsurile de siguranţă care trebuie respectate în zonă.

„Pentru trecerea prin zona de dragaj, de la distanţa de minim 5 kilometri, amonte- aval, comandanţii navelor şi convoaielor vor lua legătura, pentru a conveni condiţiile de tranzitare a zonei; în cazul în care, accidental draga nu răspunde la apel, se vor emite din timp semnale fonice de atenţie şi se vor respecta cu stricteţe semnalele arborate de dragă; noaptea şi pe timp cu vizibilitate redusă (ceaţă, pâclă, etc.) navele şi utilajele aparţinând complexului de dragaj se vor retrage la malul stâng pentru degajarea şenalului navigabil; în zonă se interzice întâlnirea, depăşirea sau navigaţia la aceeaşi înălţime, producerea de valuri sau efecte de sucţiune, târârea ancorelor, lanţurilor sau parâmelor”, se arată într-un comunicat al AFDJ Galaţi.

Autorităţile fluviale spun că nerespectarea avizului atrage după sine răspunderea administrativă, disciplinară sau penală.

Zona Cernavodă este prima de pe sectorul fluvial românesc unde apar probleme în caz de secetă.

În prezent, debitul Dunării este de 3.000 mc/sec, în condiţiile în care media normală în luna iulie ajunge la 5.350 mc/sec. Fluviul va fi atent monitorizat deoarece autorităţile se aşteaptă la noi scăderi de cote şi debite.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici