Trei persoane implicate în dosarul lui Borbely Laszlo, condamnate la închisoare cu suspendare

Trei persoane implicate în dosarul de trafic de influenţă în care a fost cercetat fostul ministru al Mediului, Borbely Laszlo (UDMR), au fost condamnate, luni, de Tribunalul Satu Mare la pedepse cu închisoare cu suspendarea pedepsei pe diverse perioade, transmite corespondentul MEDIAFAX.

981 afișări
Imaginea articolului Trei persoane implicate în dosarul lui Borbely Laszlo, condamnate la închisoare cu suspendare

Trei persoane implicate în dosarul lui Borbely Laszlo, condamnate la închisoare cu suspendare (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)

Potrivit sentinţei publicate pe portalul de justiţie de către Tribunalul Satu Mare, unul dintre inculpaţi, Ioan Ciocan, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă şi s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei stabilind un termen de încercare de patru ani.

”Tribunalul Satu Mare condamnă pe inculpatul Ioan Ciocan pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă la o pedeapsă de 2 ani închisoare. Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei stabilind un termen de încercare de 4 ani. Dispune confiscarea sumei de 80.952 lei consemnată la CEC, conform recipisei depuse la Registrul de valori al Tribunalului Satu Mare”, se arată în documentul citat.

De asemenea, un alt inculpat, Anton Molnar, a fost condamnat tot la doi ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă şi s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei, stabilind un termen de încercare de patru ani. Instanţa a dispus confiscarea de la Molnar a sumei de 112.199 lei, pentru care s-a instituit şi se menţine sechestrul asigurator asupra unui imobil situat în Tîrgu Mureş.

”Tribunalul Satu Mare condamnă pe inculpatul Szepessy Szabolcs pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă, la o pedeapsă de 1 an închisoare. De asemenea, condamnă pe acelaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă la o pedeapsă de 1 an închisoare, acesta urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 1 an închisoare. Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei stabilind un termen de încercare de 3 ani”, se mai arată în sentinţa Tribunalului Satu Mare.

Cele trei persoane au mai fost obligate la plata sumei de 10.000 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Sentinţa poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Borbely Laszlo a fost singurul care nu a fost condamnat în dosar de către Tribunalul Satu Mare pentru că Parlamentul a respins de două ori, ultima dată în martie 2015, cererea DNA de încuviiţare a începerii urmării penale a acestuia.

Fostul ministrul al Mediului, Borbely Laszlo, a fost cercetat începând cu 2011 de DNA Oradea într-un un presupus caz de trafic de influenţă privind
atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş.

Această firmă, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, a primit 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la "Apele
Române", în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Procurorii anticorupţie orădeni au început atunci urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru, potrivit datelor comunicate MEDIAFAX de către DNA. De asemenea, urmărirea penală a fost extinsă şi faţă de Anton Molnar, administrator al unei firme care ar fi realizat lucrări de reamenajare la casa lui Borbely din Târgu Mureş.

Ioan Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influenţă, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici