Trei sferturi dintre apelurile la 112 sunt false. Vezi cine apelează la numărul unic de urgenţă fără motiv

Numărul unic de urgenţă 112 a fost apelat de 4,8 milioane de ori în primul trimestru, apeluri din care 25,9% au fost reale şi 74,1% false, cele mai multe fiind transferate către Ambulanţă, conform datelor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

75 afișări
Imaginea articolului Trei sferturi dintre apelurile la 112 sunt false. Vezi cine apelează la numărul unic de urgenţă fără motiv

Trei sferturi dintre apelurile la 112 sunt false. Vezi cine apelează la numărul unic de urgenţă fără motiv (Imagine: Bogdan Danescu/Mediafax Foto)

Astfel, 64,7% dintre apeluri către numărul unic de urgenţă au fost transferate căre ambulanţă, 23,54% către Poliţie, 10,3% către Pompieri şi SMURD, iar 0,91% către Jandarmerie.

Din punct de vedere al apelurilor false, cele mai multe au provenit din judeţele Covasna, Harghita şi Bacău. Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre pay.

"Urmare constatărilor făcute de către autorităţile statului, 904 cetăţeni au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în judeţele Gorj, Dâmboviţa, Bucureşti şi Suceava", se arată în comunicatul STS.

Date cu privire la convorbirile efectuate prin sistemul 112, potrivit legii, au fost solicitate STS de 69 cetăţeni. Alte 210 de astfel de solicitări au fost din partea unor autorităţi ale statului (Poliţie, Pompieri, Ambulanţă, Jandarmerie, tribunal, parchet, etc).

Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în România în aprilie 2005. Numărul 112 este gratuit şi poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil în România şi întreaga Uniune Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici