Tribunalul Bucureşti: "Butoane" spăla bani dându-i cu camătă ginerelui senatorului Măgureanu

Octavian Grecu, zis "Butoane", lider al lumii interlope din Giurgiu, a finanţat activitatea infracţională a lui Sorin Adrian Găzdac - ginerele senatorului Cezar Măgureanu -, pentru a spăla banii obţinuţi din cămătărie, proxenetism şi taxe de protecţie, notează instanţa, în motivarea arestării.

668 afișări
Imaginea articolului Tribunalul Bucureşti: "Butoane" spăla bani dându-i cu camătă ginerelui senatorului Măgureanu

TB: "Butoane" spăla bani dându-i cu camătă ginerelui senatorului Măgureanu (Imagine: Shutterstock)

Tribunalul Bucureşti (TB) arată, în documentul citat, că "Butoane" îl împrumuta pe Găzdac tot cu camătă, ginerele senatorului având nevoie de sume importante pentru a cumpăra zahăr pe circuitul evazionist care a prejudiciat statul cu peste 40 de milioane de euro pe an.

"Deoarece tranzacţiile comerciale nelegale gândite şi executate de gruparea infracţională coordonată de inculpatul G.S.A. presupunea existenţa unor resurse financiare importante, care să fie utilizate apoi în scopul săvârşirii infracţiunilor mai susmenţionate, acesta l-a cooptat în grupare şi pe inculpatul G.O. – zis „----”, lider al lumii interlope din G., care îi asigura acestuia o mare parte din resursele financiar necesare achiziţionării de zahăr din B., prin furnizarea de bani cu camătă (dat fiind faptul că livrarea din B. se face cu plata în avans), pentru ca ulterior G.S.A. să-i restituie aceste sume de bani, împreună cu camăta aferentă", se arată în motivarea deciziei TB prin care "Butoane", Găzdac şi alte 17 persoane au fost arestate preventiv pentru 29 de zile.

Potrivit aceluiaşi document, partea de grupare condusă de "Butoane" acorda sprijin şi finanţare palierului infracţional al grupării coordonate şi conduse de Sorin Găzdac.

"Inculpatul G.O., zis „----” – cunoscut ca lider al lumii interlope din G., în vederea spălării banilor obţinuţi din alte activităţi ilicite (cămătărie, proxenetism şi taxe de protecţie), a finanţat activitatea infracţională derulată de G.S.A., prin oferirea de bani cu camătă, atât în mod direct, cât şi indirect, prin intermediul societăţilor comerciale controlate de oamenii săi de încredere, precum şi prin oferirea unor bunuri imobile pentru a fi puse ca garanţii la diferite bănci care au creditat societăţile comerciale controlate de G.S.A.", se mai arată în motivare.

Tribunalul mai reţine, în motivarea deciziei de arestare preventivă, că "anumite infracţiuni, prin gravitatea lor deosebită, modalitatea de comitere si prin reacţia publicului la săvârşirea lor, pot să suscite o tulburare socială de natură să justifice o detenţie provizorie, pericolul pentru ordinea publică fiind suficient să existe chiar si numai în zona percepţiei societăţii asupra manierei în care autorităţile acţionează pentru stoparea fenomenului infracţional, în scopul de a descuraja eventuale alte comportamente ilicite similare şi în scopul de a restaura încrederea în actul de justiţie".

"De asemenea, se constată că măsura arestării preventive este necesară pentru asigurarea eficacităţii activităţii judiciare, faţă de poziţiile contradictorii ale inculpaţilor în raport cu faptele pentru care sunt cercetaţi", se mai menţionează în documentul citat.

Alături de Găzdac şi "Butoane", TB a emis în 25 iulie, la propunerea DIICOT, mandate de arestare preventivă pentru alte 17 persoane, printre care omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly, cunoscut în presa mondenă drept fostul iubit al Ginei Pistol, şi Daniel Niţu, director la firma acestuia. Ulterior, un alt complet de la TB a decis arestarea lui Nicuşor Drăgan, director general adjunct al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Dan Stroe, director de achiziţii în cadrul ANAF, şi a altor 18 persoane.

Hotărârile de arestare preventivă au fost luate după ce toate cele 39 de persoane au fost reţinute, în urma audierilor la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), unde au fost aduse, în 24 iulie, peste 120 de persoane.

Potrivit unor surse judiciare, fiica senatorului Cezar Măgureanu, Raluca Ioana Găzdac, învinuită în dosar, este gravidă în luna a patra şi a fost lăsată să plece.

La DIICOT a venit ulterior şi senatorul, citat pentru a fi audiat ca învinuit în dosarul de evaziune fiscală. Măgureanu este cercetat într-o cauză separată, dată fiind calitatea acestuia de senator.

În dimineaţa zilei de 24 iulie, DIICOT a făcut 256 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa şi Vâlcea. Potrivit aceloraşi surse, anchetatorii au emis mai multe ordonanţe de instituire a sechestrului asigurător pe numeroase bunuri mobile găsite la domiciile celor percheziţionaţi sau la firmele acestora. Astfel, au fost puse sub sechestru mai multe autoturisme de lux, importante sume de bani, dar şi bunuri mobile.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 - 2012, gruparea infracţională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Activitatea grupului infracţional a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr şi a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA Bucureşti - reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucureşti - reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov - reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu - reprezentată de Sorin Adrian Găzdac şi Livia Ioana Găzdac, s-a precizat într-un comunicat de marţi al DIICOT.

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracţională a acestora, toţi învinuiţi în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziţii în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu, toţi comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracţională realizată în judeţul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis "Butoane", învinuit în dosar, au precizat procurorii.

La activitatea infracţională a soţilor Sorin Adrian şi Raluca Livia Ioana Găzdac a contribuit şi senatorul Cezar Mircea Măgureanu.

Nicole Saikaly era lider al unui palier din circuitul evazionist care îi mai includea, printre alţii, pe ginerele şi fiica senatorului Cezar Măgureanu, Sorin şi Raluca Găzdac, dar şi opt bulgari, potrivit unor procese verbale ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX.

Într-unul dintre documente, procurorii menţionează că grupul de criminalitate organizată, cu legături transfrontaliere, care a acţionat din 2009, este format din Sorin Stuparu, Sorin Găzdac, Valentin Andrei Găzdac, Raluca Găzdac, Ştefan Drugă, Marius Cune, Nicole Saikaly, Daniel Niţu, Cristian Sava, Tudor Constantin, Neculai Marataş, Mircea Rădină, Liviu Popovici şi opt cetăţeni bulgari.

Grupul infracţional era specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare în urma derulării unor operaţiuni de import sau achiziţii/livrări intracomunitare cu diverse categorii de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a tuturor operaţiunilor realizate şi/sau înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii ilegale de TVA, se precizează în documentul prin care procurorii i-au adus la cunoştinţă învinuirile lui Viorel Bulearcă - om de afaceri din Piteşti, patron al firmelor Bunbusinesselite BBE SRL şi Stefaris Tabachi SRL.

Agenţia MEDIAFAX relata, în octombrie 2011, că Octavian Grecu, cunoscut sub numele de Butoane, apare ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu şi o instituţie bancară, în acelaşi contract fiind girant şi fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le deţine în proprietate.

Numele lui Octavian Grecu a revenit în atenţia presei în contextul agresiunii căreia i-a căzut victimă baschetbalistul american Chauncey Hardy, într-un bar din Giurgiu, agresiune soldată cu moartea sportivului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici