Tribunalul Covasna a anulat două hotărâri privind referendumul pentru autonomie

Prefectura Covasna a atacat nouă decizii privind organizarea unor referendumuri pentru autonomie, două fiind deja anulate de Tribunalul Covasna, iar una a fost revocată de Consiliul Local Arcuş.

98 afișări
Imaginea articolului Tribunalul Covasna a anulat două hotărâri privind referendumul pentru autonomie

Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, a prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, o situaţie a deciziilor adoptate, în perioada 2008-2009, de consiliile locale din judeţ, referitoare la organizarea referendumurilor locale în vederea consultării cetăţenilor în privinţa autonomiei.

Până acum, nouă hotărâri adoptate au fost transmise Prefecturii Covasna, iar dintre acestea, două, cele adoptate de consiliile locale Baraolt şi Bixad, au fost deja anulate de Tribunalul Covasna.

Conform aceleiaşi situaţii prezentate de prefect, cinci hotărâri, respectiv ale consiliilor locale Boroşneu Mare, Târgu Secuiesc, Ilieni, Vârghiş şi Micfalău, se află pe rolul Tribunalului, iar o alta, adoptată de CL Ozun, urmează să fie atacată în instanţă. Decizia Consiliului Local Arcuş privind organizarea referendumului a fost revocată după adoptarea ei.

Potrivit prefectului Munteanu, hotărârea adoptată recent de Consiliul Local Sfântu Gheorghe privind organizarea referendumului nu a ajuns încă la Prefectura Covasna.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat, la finele lunii ianuarie, proiectul de hotărâre privind organizarea, în data de 15 martie, a unui referendum local în vederea consultării cetăţenilor din municipiu în legătură cu înfiinţarea regiunii autonome Ţinutul Secuiesc.

Proiectul a primit 14 voturi "pentru" din partea consilierilor UDMR şi cei ai PCM şi trei "împotrivă", din partea consilierului independent Mădălin Guruianu şi a doi consilieri ai Alianţei Româneşti.

Al treilea consilier al Alianţei Româneşti, Rodica Pârvan, a părăsit sala de şedinţă în semn de protest, în momentul votului.

Primarul Antal Arpad declara atunci că reprezentanţii comunităţii maghiare vor vorbi despre autonomie până când o vor obţine, fiind vorba despre dezideratul comunităţii maghiare, şi nu despre un atentat la siguranţa naţională sau la suveranitatea teritorială a ţării.

Antal a spus că în Uniunea Europeană sunt 11 autonomii teritoriale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici