Trupele româneşti din Afganistan cresc cu 100 de militari în 2010, ajungând la circa 1.200

Trupele româneşti dislocate în Afganistan vor fi suplimentate, în 2010, cu aproximativ 100 de militari, efectivele româneşti din această ţară ajungând astfel la circa 1.200 de militari, a declarat generalul Liviu Burhală, locţiitorul Comandantului Comandamentului Operaţional Întrunit.

145 afișări
Imaginea articolului Trupele româneşti din Afganistan cresc cu 100 de militari în 2010, ajungând la circa 1.200

Trupele româneşti din Afganistan cresc cu 100 de militari în 2010, ajungând la circa 1.200

"Din memorandumul care, practic, este baza legală pentru ceea ce se va întâmpla în acest an în teatrul de operaţii din Afganistan, este prevăzută o suplimentare cu aproximativ 100 de militari, în aşa fel încât la sfârşitul anului să avem în teatrul de operaţii Afganistan aproximativ 1.200 de militari. Vor fi aproximativ 1.200 de militari, care sunt împărţiţi în aşa fel încât să ne desfăşurăm toate activităţile acolo, nu numai batalion de manevră, ci şi alte atribuţii", a spus el.

Generalul Burhală a precizat că cei 100 de militari vor fi dislocaţi exact în aceleaşi regiuni unde sunt în acest moment militarii români.

"Este vorba despre echipe de consiliere şi legătură, care vor acţiona exact în zona Zabul şi Kandahar şi, de asemenea, şi ofiţeri de legătură, care vor fi încadraţi în structurile comune de comandă din teatrul de operaţiuni din Afganistan, în aceleaşi zone - Kabul, Kandahar şi Qalat", a mai spus generalul Burhală.

În ceea ce priveşte programele de înzestrare a forţelor aflate în Afganistan în vederea sporirii securităţii acestora, Burhală a precizat că acestea au fost rediscutate.

"Programele care au fost stabilite anul trecut pentru dotarea militarilor noştri din Afganistan au fost rediscutate şi, mai mult ca sigur, în funcţie de ceea ce se va decide în aceste zile vizavi de alocarea bugetului către MApN, cu prioritate vor fi reluate programele care înseamnă dotarea forţelor noastre cu mijloace de luptă performante, dar şi alte programe adiacente, care înseamnă de asemenea dotarea militarilor în teatrul de operaţii Afganistan. Noi avem o relaţie foarte bună cu partenerii noştri americani şi, în baza acestui principiu, în continuare se vor dezvolta aceste relaţii şi discuţii pentru a înlocui o parte din tehnica noastră în teatrele de operaţii din Afganistan cu tehnica cea mai performantă care se află în acest moment în dotarea armatei americane", a spus generalul.

Întrebat ce costuri presupune prezenţa românească în teatrul de operaţii din Afganistan în 2010, Burhală nu a oferit o sumă, dar a spus că aşa cum a declarat însuşi ministrul Oprea, "cu prioritate teatrele de operaţii vor fi asigurate". "Chiar şi la întâlnirile recente pe care domnul ministru le-a avut cu militarii Batalionului 33, care acum se află în procesul de rotire pentru teatrul de operaţii Afganistan, dânsul a afirmat încă o dată ca prioritate asigurarea financiară a tuturor acţiunilor noastre în Afganistan", a spus generalul Burhală.

El a adăugat că, în cazul în care România va primi o cerere imperativă pentru o nouă suplimentare a forţelor din Afganistan, aprobarea va fi făcută prin CSAt şi Parlament "şi până la urmă decizia va fi o decizie politică".

Totodată, generalul Burhală a mai spus că potrivit acordurilor existente în prezent, România participă în Afganistan doar la nivel de batalion, dar şi cu structuri care se ocupă sau au ca responsabilitate de consiliere şi legătură cu armata afgană, de asemenea antrenarea armatei afgane şi cu ofiţeri de Stat Major care lucrează în structurile comune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici