Tudorel Toader a anunţat ce va face cu banii proveniţi dintr-o finanţare norvegiană. Combaterea criminalităţii e la final

Peste 52 de milioane de euro proveniţi dintr-o finanţare norvegiană vor fi folosiţi de România pentru şapte proiecte legate de sistemul judiciar şi mediul penitenciar, a anunţat ministrul Justiţiei Tudorel Toader în prezenţa ambasadorului Norvegiei la Bucureşti, Lisa Nicole Kleven Grevstad.

1367 afișări
Imaginea articolului Tudorel Toader a anunţat ce va face cu banii proveniţi dintr-o finanţare norvegiană. Combaterea criminalităţii e la final

Tudorel Toader a anunţat topul cheltuielilor din sistemului judiciar. Combaterea criminalităţii e la final

„Nu avem decât să apreciem acestă prezenţă şi susţinere financiară din partea Consiliului Europei, a fondurilor norvegiene, susţinerea Ambasadei Norvegiei, care cu un buget total de 52.941.176 de euro va asigura finanţarea unui număr de şapte proiecte precum şi două evenimente în cadrul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Fără a intra pe fond, oarecum şi fără a repeta ceea ce a spus doamna ambasador - urmând ca dumneavoastră pe dimensiunea tehnică să le dezvoltaţi şi să le analizaţi - (...) prezint pe scurt cele şapte proiecte, precum şi cele două evenimente Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene”, a declarat Tudorel Toader, în cadrul unui eveniment de lansare a programului Justiţie.

Primul proiect, apreciat de ministru ca fiind „cel mai semnificativ”, este Proiectul de servicii corecţionale, care beneficiază de un buget de 31 de milioane de euro.

„Deci mai mult de jumătate din întreaga finanţare pe acest exerciţiu va merge spre serviciile corecţionale unde promotor este Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Acolo - sigur!- unde avem mari cerinţe de rezolvat, unde avem obligaţii izvorâte din Hotărârea pilot a Curţii Europene, unde avem obligaţii izvorâte din legile naţionale, din Memorandumul pe care l-am prezentat la CEDO şi nu în ultimul rând obligaţii din faptul că cei care temporar sunt în penitenciar sunt totuşi români, cetăţeni, beneficiari de drepturi, sigur, cu restricţiile de rigoare”, a mai spus Toader.

Al doilea proiect este legat de îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, căruia îi este alocată o sumă de şase ori mai mică, 5 milioane de euro.

„Prin implementarea principiului normalităţii în executarea pedepselor, cu un buget iarăşi generos, de 5 milioane de euro”, a declarat ministrul Justiţiei.

Un alt proiect este reintegrarea socială a minorilor prin învăţare şi dezvoltare personală, cu un buget de 1,4 milioane de euro, iar pentru consolidarea instituţiilor responsabile cu formarea profesională a magistraţilor şi a grefierilor vor fi alocaţi 4,1 milioane de euro.

Printre ultimele proiecte se află Combaterea criminalităţii şi corupţiei (4,2 milioane de euro), asistenţa judiciară gratuită (2 milioane de euro), sprijin pemtru implementarea Convenţiei de la Istambul în România (2,5 milioane de euro).

„Cele două acţiuni evenimente din cadrul Preşedinţiei rotative din cadrul Consiliului Uniunii, adică din jumătatea anului următor: Provocări actuale din sistemele penitenciare din Europe - prevenirea fenomenului radicalizării în penitenciare şi supraaglomerarea în penitenciare, la început de aprilie, la Sinaia, şi al doilea eveniment, Perspective ale Convenţiei de la Istambul - un nou orizont, schimbarea paradigmei pentru toţi factorii de decizie - un eveniment care va fi la început de lună iunie 2019 în Bucureşti”, a conchis Tudorel Toader.

Tudorel Toader a participat, vineri, la Conferinţa de lansare a Programului Justiţie, program implementat de Ministerul Justiţiei din România în cadrul mecanismului financiar norvegian.Exerciţiul financiar se desfăşoară pe perioada 2014-2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici