Ţuluş s-a abţinut în dosarul lui Popoviciu, iar conducerea DNA a acceptat cererea sa

Procurorul şef de secţie Doru Ţuluş - despre care, într-o discuţie dintre Pitcovici şi Motoc, redată în dosarul lui Popoviciu, se spune că ar fi vorbit la telefon cu Băsescu - a formulat o cerere de abţinere în instrumentarea cauzei, acceptată de conducerea DNA, se precizează în motivarea instanţei.

36 afișări
Imaginea articolului Ţuluş s-a abţinut în dosarul lui Popoviciu, iar conducerea DNA a acceptat cererea sa

Ţuluş s-a abţinut în dosarul lui Popoviciu, iar conducerea DNA a acceptat cererea sa

În motivarea Curţii de Apel Bucureşti, judecătorul Viorica Costiniu - cel care a judecat cererea procurorilor DNA de a-i aresta pe Gabriel Popoviciu, pe fostul şef al DGIPI Cornel Şerban şi pe ofiţerul DGA Petru Pitcovici - citează o serie de afirmaţii ale lui Pitcovici în legătură cu presupusele relaţii ale omului de afaceri Popoviciu.

Scopul lui Pitcovici, susţine instanţa, era de a-l convinge pe Ion Motoc, angajat al DNA, să instrumenteze favorabil lui Popoviciu dosarul legat de terenul din Băneasa aprţinând Universităţii de Agronomie.

"Încurajarea ofiţerului Ion Motoc de a determina prin actele sale soluţionarea cu celeritate a dosarului privind pe inculpaţii Alecu şi Popoviciu şi dacă se poate şi favorabil - neîncepere a urmăririi penale - se realizează, potrivit probelor din dosar şi prin invocarea unor nume şi relaţii interpersonale ale acestuia din urmă, în măsură să intimideze sau să dea cel puţin sentimentul unor garanţii de susţinere în acţiunile sugerate acestuia", susţine instanţa în motivarea deciziei, citând dintr-un proces-verbal din 18 decembrie 2008.

În documentul citat de instanţă, Pitcovici îi spune lui Motoc câteva cuvinte presupuse a fi fost spuse de Băsescu lui Puiu Popoviciu: "Bă, îţi dau cuvântul meu că nu m-am văzut cu Tuluş faţă în faţă. Am vorbit doar la telefon".

În plus, instanţa reţine şi faptul că Pitcovici îi dă lui Motoc detalii despre presupusele legături ale lui Popoviciu cu preşedintele Băsescu.

Instanţa apreciază că veridicitatea afirmaţiilor este "greu de asumat din economia dosarului".

Totuşi, judecătorul Costiniu susţine că este posibilă o conexiune cu cererea procurorului şef de secţie de abţinere în instrumentarea acestui dosar şi acceptată la nivelul conducerii DNA, arătând că documentul prin care Ţuluş cerea să se abţină s-ar afla în volumul 4 la fila 9 din Ordonanţa din 23 martie 2009, data la care s-a dispus începerea urmăririi penale şi s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de Popoviciu.

"Veridicitatea afirmaţiilor (legate de Popoviciu, Băsescu şi Ţuluş, n.r.) este greu de asumat din economia dosarului, dar o conexiune cu cererea procurorului şef de secţie de abţinere în instrumentarea acestui dosar şi acceptată la nivelul conducerii DNA este posibilă (Vol. 4 , fila 9, Ordonanţa din 23.03.2009)", se arată în motivarea deciziei instanţei de a nu emite mandate de arestare pentru Popoviciu, Pitcovici şi Şerban.

Până la momentul transmiterii acestei ştiri, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) nu a oferit informaţii suplimentare faţă de cele comunicate joi, atunci când a dat un comunicat de presă pe tema dosarului lui Popoviciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici