Raluca Turcan se laudă că "suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte integrarea persoanelor cu dizabilităţi"

Ministrul muncii, Raluca Turcan, a participat miercuri la o dezbatere despre integrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii. Aceasta a declarat că cifrele pe care România le înregistrează în materie de sărăcie, de excluziune, de integrare a persoanelor cu dizabilităţi îi creează îngrijorare.

884 afișări
Imaginea articolului Raluca Turcan se laudă că "suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte integrarea persoanelor cu dizabilităţi"

Turcan: "Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte integrarea persoanelor cu dizabilităţi"

Ministrul Muncii Raluca Turcan a participat miercuri la o dezbatere despre ocuparea persoanelor cu dizabilităţi, organizată de preşedintele ANDPDCA, Florica Cherecheş, cu ocazia Zilei europene pentru o viaţă independentă.

Ministrul Muncii susţine că cifrele pe care România le înregistrează în materie de sărăcie, de excluziune, de integrare a persoanelor cu dizabilităţi îi creează îngrijorare.

Raluca Turcan spune că România este o ţară plină de inechităţi, fie că vorbim de pensii ori de salarii în sistemul public, asistenţă socială sau ocupare, care, dublate de sărăcie, creează o nemulţumire acută în societate.

„Am vorbit astăzi despre integrarea persoanelor cu dizabilităţi în piaţa muncii, iar cifrele ne arată că suntem pe ultimul loc între statele europene în ceea ce priveşte integrarea persoanelor cu dizabilităţi, în special din perspectiva ocupării. Astfel, dacă procentul persoanelor ocupate cu vârste între 20 şi 64 de ani, fără limitări este de 74 %, în cazul persoanelor cu anumite limitări acesta coboară la 50%, în timp ce doar 12% din persoanele cu limitări severe sunt integrate pe piaţa muncii. Aceste cifre ilustrează cât de departe sunt persoanele cu dizabilităţi din România de condiţiile din Uniunea Europeană, în materie de ocupare, de integrare, de acces la o viaţă independentă”, susţine Raluca Turcan.

Conform acesteia, statul nu poate să ajute singur, dar poate fi eficient prin parteneriate şi prin implementarea de soluţii integrate care să includă consiliere educaţională, servicii de asistenţă la domiciliu, consiliere psihologică, consiliere pentru carieră şi sprijin pentru ocupare.

„Cred că în acest fel persoanele cu dizabilităţi pot primi un impuls pentru a ieşi din starea de dependenţă de stat şi să intre pe piaţa muncii. Orice persoană aflată într-o stare de vulnerabilitate trebuie ajutată să înţeleagă că această situaţie nu e un dat şi că poate fi depăşită. Un loc de muncă este cea mai sigură cale pentru o viaţă mai bună şi pentru o sursă sigură de venit la bătrâneţe, pensia”, a mai spus ministrul Muncii.

Raluca Turcan anunţă că împreună cu ANDPDCA a pregătit un set de modificări pentru diversificarea serviciilor de asistenţă socială: „Ne propunem să sprijinim DGASPC-urile şi să încercăm să externalizăm serviciile sociale astfel încât exemplele de bună practică pentru sprijinirea celor vulnerabili să fie implementate şi la nivel local”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici