Turism cu bicicleta: MDRT vrea să infiinţeze o reţea naţională de trasee

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) vrea să înfiinţeze o reţea naţională de trasee cicloturistice, pe drumuri asfaltate sau nemodernizate aflate în special în zone cu peisaje pitoreşti şi trafic auto redus, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de instituţie.

321 afişări
Imaginea articolului Turism cu bicicleta: MDRT vrea să infiinţeze o reţea naţională de trasee

Turism cu bicicleta: MDRT vrea să infiinţeze o reţea naţională de trasee (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Ciclotraseele se vor desfăşura pe căile de comunicaţieexistente, accesibile cu bicicleta, cu caracter "cât mai pitorescdin punct de vedere peisagistic" şi trafic motorizat cât mai redus,alese în funcţie de rangul, tipul şi gradul traseului.

Utilizarea ciclotraseelor va fi gratuită.

Lungimea acestora se va alege astfel încât durata normală deparcurgere să fie de 5-12 zile în cazul celor de rang naţional, 2-5zile pentru traseele regionale şi de maxim o zi în cazul celor derang local.

Traseele vor fi marcate prin amplasarea de-a lungulcăilor de comunicaţie, la anumite intervale şi la ramificaţii şiintersecţii, a unei succesiuni de elemente grafice numite "marcajecicloturistice".

Proiectarea, marcarea, monitorizarea şi întreţinereaciclotraseelor se va face din fondurile alocate în acest sens dinbugetul consiliilor judeţene şi, în completare, din alte fonduripublice sau private, interne sau externe, prin grija autorităţilorpublice centrale şi locale, a organizaţiilor neguvernamentale deprofil, a agenţilor economici din turism şi a altor factoriinteresaţi conform sursei citate.

Pe lângă consiliile judeţene vor fi organizate comisii judeţenede trasee cicloturistice, ca structuri fără personalitate juridică,formate din reprezentanţi ai autorităţilor, instituţiilor,organizaţiilor şi operatorilor economici.

Realizarea de ciclotrasee noi, modificarea semnificativă saudesfiinţarea celor existente, atât ca itinerar cât şi ca mod demarcare şi amenajare, se va aviza de către comisiile judeţene şivor fi aprobate de către autoritatea publică centrală în domeniulturismului care, în cazul ciclotraseelor de rang local, poatedelega această atribuţie consiliilor judeţene, pe bază deprotocol.

Potrivit proiectului de act normativ, în România există deja "uninteres şi o cerere crescută de trasee cicloturistice marcate şiomologate", atât din partea turiştilor individuali, a asociaţiilorde cicloturism şi a agenţiilor de turism din ţară şi străinătate,cât şi din partea autorităţilor publice locale şi structurilorasociative de dezvoltare locală şi regională.

"Există deja numeroase surse specifice de finanţare, inclusivfonduri nerambursabile comunitare sau din alte surse externe, carepot fi utilizate pentru dezvoltarea cicloturismului. Principalabarieră pentru accesarea acestor fonduri şi implementarea deproiecte de profil este lipsa suportului legislativ privindstandardele, metodologia, principiile de alegere, proiectare,implementare şi omologare a acestei categorii de trasee turistice",se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Crearea unei reţele naţionale de trasee cicloturistice va duce,în opinia reperezentanţilor MDRT, la intensificarea activităţilorturistice care pot genera o cerere crescută pentru o gamă largă debunuri şi servicii, inclusiv bunuri şi servicii care altfel nu arfi fost produse sau prestate, precum şi bunuri şi serviciifurnizate de către alte sectoare economice, precum cele deconstrucţii, transport, industria
alimentară, industria uşoară şi artizanală.

"Totodată, va duce la creşterea numărului de întreprinderi micisi mijlocii specifice şi adiacente sectorului turistic", se maiarată în proiect.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici