Udrea: Marele surfist cheguevarist Mazăre, furios că nu mai poate face ce vrea cu Cazinoul

Elena Udrea scrie pe blog că MDRT se va implica în renovarea Cazinoului din Constanţa, "fie că-i place, fie că nu-i place" primarului Mazăre, ea opinând totodată că "marele surfist cheguevarist" ar fi furios că "nu mai poate el face ce vrea cu Cazinoul", nu-l mai dă "băieţilor lui din imobiliare".

1297 afișări
Imaginea articolului Udrea: Marele surfist cheguevarist Mazăre, furios că nu mai poate face ce vrea cu Cazinoul

Cazinoul Constanţa (Imagine: Mediafax Foto)

"Cazinoul din Constanţa este o pată veche pe obrazul administraţiei locale de acolo. Încă dinainte de a prelua eu funcţia de ministru al Turismului, señor Mazăre ţipă că autorităţile statului nu-l ajută în problema Cazinoului. Când l-am auzit în urmă cu două săptămâni vorbind despre faptul că ministerul Culturii sau MDRT ar trebui să preia Cazinoul, am luat în calcul că primarul Constanţei ar putea fi chiar serios şi se adresează instituţiilor statului pentru ajutor", scrie Udrea, pe blogul personal.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului menţionează că a spus în repetate rânduri că nu o interesează culoarea politică a administraţiei locale care cere ajutor, ci proiectul cu care vine.

Elena Udrea precizează că, fiind vorba de una dintre clădirile monument-istoric ale Constanţei, chiar de "un simbol important" al litoralului românesc, s-a decis ca MDRT să se ocupe de renovarea Cazinoului şi, mai mult, "pentru că scopul ministerului este de a încuraja turismul", s-a stabilit ca această clădire să rămână în sarcina administraţiei locale.

"Noi o reparăm şi ea rămâne constănţenilor, turiştilor, dar şi în gestionarea Primăriei Constanţa. Singura condiţie pe care noi am pus-o a fost aceea de a se păstra destinaţia Cazinoului ca obiectiv turistic, să nu poată fi înstrăinat cum vrea señorul, cui vrea señorul, unei firme prietene, asa cum ne-a obişnuit. Nu văd de ce ar refuza oferta ministerului", adaugă ministrul.

"Aud însă că acum marele surfist cheguevarist (cum vine asta, numai el poate să ne explice) al României este nemulţumit. Două sunt motivaţiile principale ale furiei primarului Constanţei. Pe de o parte, că, în condiţiile date, nu mai poate el face ce vrea cu Cazinoul, nu mai dă Cazinoul băieţilor lui din imobiliare. Pe de altă parte, pentru că aşa demonstrăm ca administraţia centrală, ministerul ăsta de care tot se chinuie el să facă mişto face mai multe lucruri pentru Constanţa decât «brazilianul»", continuă Udrea.

Ea susţine că, atunci când Radu Mazăre a cerut ca ministerul Culturii sau ministerul Turismului să preia Cazinoul, "a făcut-o pentru că el îşi imagina că sunt pesediştii lui la guvernare, care niciodată nu fac nimic". "Credea, probabil, că noi nu o să mişcăm niciun deget, putea apoi să se victimizeze şi eventual să plaseze Cazinoul unui apropiat care să facă orice vrea cu el. Iată că planul îi este dejucat şi de aici nemulţumirea dansatorului de samba", scrie Udrea.

Ea mai arată că, dacă primarul Constanţei ar fi vrut cu adevărat să renoveze Cazinoul, ar fi putut-o face "lejer". "Totuşi, administrează unul dintre cele mai mari oraşe din România, unde se află şi un port, iar bugetul este cât se poate de consistent. Nu vorbim aici de o investiţie care să ia 70% din bugetul municipalităţii", subliniază ea.

Ministrul menţionează că, mai mult, acesta ar fi putut apela la fonduri europene.

"În Bucureşti, sunt clădiri care sunt reabilitate prin fonduri europene. Chiar Arcul de Triumf va trece printr-un asemenea proces care nu costă aproape nimic municipalitatea. Dar lui Mazăre nu-i place cu fonduri europene - acolo e cu control, cu verificări, nu prea merge cu şmecheriile cu care s-a obişnuit. De altfel, extrem de priceputul primar nu a fost în stare să atragă fonduri europene decât pentru o parcare în valoare de aproximativ 3 milioane de euro. În condiţiile în care are la dispoziţie 91 de milioane de euro doar pentru Constanţa, prin Axa 1 a POR, dedicată dezvoltării oraşelor. Dacă era interesat de reabilitarea Cazinoului, putea să facă un proiect pe fonduri europene, fie pe Axa1, fie pe programul de reabilitare de clădiri monumente istorice, de pe Axa 5.1 a POR. Nu a fost în stare să folosească bani europeni, nici bani din buget pentru Cazino nu a vrut să dea, a vrut să îl «aranjeze» cu gaşca din jurul lui cu care controlează mai toate afacerile importante din Constanţa", adaugă Udrea.

Ea mai spune că, în primăvară, când i-a atras atenţia asupra faptului că nu a accesat fonduri europene, a spus că nu primeşte el lecţii. "Dar de atunci şi până acum nu a mişcat un deget în acest sens. Semn că singurele legături ale lui Mazăre cu turismul sunt viaţa de noapte, cu mirajele ei, construcţiile ridicate pe plaja din Mamaia, adică «vraja mării» pe care o tot practică de când a devenit primar", mai scrie Elena Udrea pe blog.

"Cred că señor Mazăre trebuie să le spună constănţenilor că oraşul lor riscă să piardă într-o lună banii europeni dacă nu vine cu proiecte. Pentru că banii îi vor fi luaţi şi daţi celor care demonstrează responsabilitate şi reuşesc să atragă fonduri europene. Este timpul să lase puţin Brazilia şi să se ocupe de oraş", mai spune ea.

Elena Udrea subliniază că ministerul se va implica în renovarea Cazinoului, "fie că-i place, fie că nu-i place primarului de acolo". "Clădirea are o prea mare importanţă pentru a putea fi lăsată în continuare în paragină. Anul trecut a împlinit 100 de ani existenţă în forma actuală, după ce înainte mai existase o clădire de lemn pe acelaşi amplasament şi cam cu aceeaşi destinaţie. E una dintre puţinele astfel de clădiri Art Nouveau care se mai păstrează în România şi tocmai de aici importanţa. A mai trecut prin două procese de renovare - unul în 1937 şi 1986. Iar MDRT îşi propune să facă ceea ce nu s-a mai făcut după '89", precizează ministrul.

Ea menţionează că, de altfel, la nivel naţional, există o campanie de reabilitarea a clădirilor monument istoric cu fonduri europene sau prin bugetul ministerului. "În Bucureşti, am început cu Casa Cesianu, cunoscută şi drept Casino Victoria, şi Muzeul de Artă Populară «Dr. Nicolae Minovici». Urmează Arcul de Triumf, dar şi alte proiecte, în Capitală fiind nu mai puţin de 2627 de clădiri care au nevoie de restaurare", conchide ea.

Ministrul i-a transmis miercuri primarului oraşului Constanţa o scrisoare în care arată că MDRT se va implica financiar în realizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a cazinoului, dar clădirea trebuie să rămână în proprietatea Consiliului Local.

Ulterior, prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, i-a cerut lui Mazăre ca în termen de zece zile să facă un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care clădirea Cazinoului să treacă la MDTR, pentru reabilitare.

La sfârşitul lunii iulie, Mazăre a declarat că este dispus să vândă Cazinoul Constanţa, cu un leu, Ministerului Culturii şi Ministerului Turismului, pentru a fi reabilitat şi modernizat, întrucât nu are fonduri pentru aceste operaţiuni.

Cazinoul Constanţa este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din România. Clădirea a fost construită din bani publici în perioada 1903-1910, arhitectul lucrării fiind Daniel Renard, român de origine elveţiană. Inaugurarea oficială a cazinoului Constanţa a avut loc în 1911.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici