ULTIMA ORĂ Lia Savonea anunţă declaraţii în contextul conflictului cu procurorii din CSM

Judecătorul Lia Savonea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), va susţine marţi, la ora 17.00, o declaraţie de presă la sediul Consiliului, potrivit unui anunţ al purtătorului de cuvânt al instituţiei. Secţia pentru procurori a CSM a transmis, marţi, că acuzaţiile preşedintelui CSM Lia Savonea sunt „neprobate şi nefondate la adresa unora din membrii Secţiei pentru procurori”.Reacţia vine după acuzaţiile Liei Savonea în urma constatării faptului că nu a existat cvorum pentru şedinţa de marţi.

569 afișări
Imaginea articolului ULTIMA ORĂ Lia Savonea anunţă declaraţii în contextul conflictului cu procurorii din CSM

ULTIMA ORĂ Lia Savonea anunţă declaraţii în contextul conflictului cu procurorii din CSM

Secţia de procurori a CSM a transmis, marţi, că membrii CSM au primit în 3 octombrie 2019 invitaţia de a participa la evenimentul convocat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Secţia pentru procurori a primit în 3 octombrie 2019 invitaţia de a participa la evenimentul convocat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 2 octombrie 2019, trei membri confirmând prezenţa în dimineaţa de 4 octombrie 2019, un al patrulea membru al Secţiei fiind în concediu aprobat din luna septembrie 2019 de către Preşedintele CSM. Facem precizarea că Plenul a fost convocat în după-amiaza zilei de 4 octombrie 2019, neexistând o consultare prealabilă şi nicio informare cu privire la o dată a Plenului, aşa cum susţine Preşedintele CSM”, arată Secţia pentru procurori.

Potrivit sursei citate, membrii care au confirmat participarea la întrunirea organizată de procurorul general Bogdan Licu au înţeles să nu îşi modifice agenda stabilită pentru data de 8 octombrie, „nefiind prima oară puşi în situaţia de a-şi reorganiza activitatea, din cauza convocării imprevizibile a şedinţelor Plenului CSM”.

„Secţia pentru procurori îşi manifestă disponibilitatea unui dialog real cu privire la calendarul activităţilor Consiliului Superior al Magistraturii”, mai arată sursa citată.

Preşedintele CSM, Lia Savonea, a anunţat că cei trei procurori care lipsesc marţi de la şedinţa plenului CSM nu au anunţat în niciun fel că nu pot participa.

„Trebuie să spun că miercuri, 2 octombrie, în cadrul activităţii desfăşurate într-o comisie, am discutat despre această şedinţă de plen, împreună am convenit că, date fiind activităţile planificate de către procurori la Constanţa, începând de mâine şi până vineri, este imposibilă alegerea unei alte date decât cea de astăzi. Au fost prezenţi toţi cei cinci procurori, niciunul nu a obiectat, niciunul nu a spus că are activităţi planificate sau în curs de a fi planificate. Am văzut semnalele date de ministrul Justiţiei, pe marginea şedinţei pentru astăzi. Nu pot să nu constat această stranie coincidenţă, ministrul Justiţiei dă un semnal, iar procurorul general al României suprapune activităţi la sediul Parchetului General, peste activitatea de plen şi după ce, informal, între membrii Consiliului, s-a stabilit că astăzi va fi asigurată şedinţă de plen", a declarat Lia Savonea.

Preşedintele CSM a propus ca membrii CSM care fac imposibilă desfăşurarea şedinţelor de plen legal convocate să fie sancţionaţi cu pierderea mandatului.

„Nu mă feresc să spun că suntem în faţa unei acţiuni de coordonare, în blocarea activităţii şedinţei de plen, aşa că vă propun să solicităm modificarea articolului 27 aliaentul 2 din Legea 317/2004 aşa încât să fie împiedicat orice membru din CSM să-şi facă propria lege şi să facă imposibilă derularea activităţii primordiale din cadrul acestei instituţii. Aş mai propune, pentru că nu avem alte pârghii, să se stabilească şi ca un membru aflat într-o astfel de situaţie, când şedinţa a fost legal convocată, între membrii s-a discutat acest lucru, să-şi piardă de drept mandatul", a conchis Lia Savonea.

Taguri:
csm,
savonea,
plen

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici