Ultimele date înainte de ALEGERI. C. Dan: Pentru corectitudinea alegerilor va fi utilizat sistemul de prevenire a votului multiplu

Ministrul Carmen Dan a spus, joi, la şedinţa comisiei tehnice pentru organizarea alegerilor, că vor fi organizate aproape 19.000 de secţii de votare şi că, pentru a fi asigurată corectitudinea, va fi utilizat Sistemul de monitorizare a prezenţei şi de prevenire a votului multiplu.

622 afișări
Imaginea articolului Ultimele date înainte de ALEGERI. C. Dan: Pentru corectitudinea alegerilor va fi utilizat sistemul de prevenire a votului multiplu

Ultimele date înainte de ALEGERI. C. Dan: Pentru corectitudinea alegerilor, va fi utilizat sistemul de prevenire a votului multiplu

„Conform legii, pentru alegerile europarlamentare, dar şi pentru referendum, cetăţenii votează în aceelaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, respectiv 7-21, cu aceleaşi ştampile, cu menţiunea „Votat”, dar pe buletine de vot separate: unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum - câte un buletin pentru fiecare întrebare. Ministerul Afacerilor Interne a monitorizat săptămânal respectarea calendarului electoral, constatând astfel că până în acest moment toate instituţiile implicate în organizare au realizat acţiunile din programul calendaristic la termen”, a spus ministrul de Interne, în cadrul şedinţei Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor.

Potrivit lui Carmen Dan, la nivel naţional, pentru data de 26 mai se organizează un număr de 18.730 de secţii de votare şi au fost deja realizate materialele necesare: buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, buletinele de vot pentru fiecare dintre cele două întrebări pentru referendum, timbrele autocolante, ştampilele cu menţiunea Votat.

„În perioada 17-19 mai 2019, aceste materiale au fost predate către instituţiile prefectului, urmând ca vineri să fie preluate de către primari, iar sâmbătă să ajungă în secţiile de votare. Tot sâmbătă, membrii birourilor electorale secţiilor de votare vor primi cererile de votare, prin intermediul urnei speciale. (...) Pe 26 mai pot vota cetăţenii români care au 18 ani împliniţi, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerii. Pentru alegerile europarlamentare au drept de vot şi cetăţenii comunitari, adică cei din alt stat membru al UE, care s-au înscris în listele speciale. Aceştia, însă, nu pot vota pentru referendumul naţional”, mai arată ministrul.

Potrivit sursei citate, alegătorii votează la secţiile de votare la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa, conform listelor electorale permanente. Cetăţenii care, în ziua alegerilor, se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu pot să voteze în localitatea în care se află la orice secţie de votare, urmând a fi înscrişi în lista suplimentară.

„Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să voteze, dar nu deţin carte de identitate valabilă, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, cu sediul în Bucureşti şi serviciile publice comunitare pentru evidenţa persoanelor din Capitală şi din judeţe vor avea program şi în zilele de 25 şi 26 mai, conform programului stabilit la nivel local. Pentru asigurarea corectitudinii alegerilor, se va utiliza Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului multiplu”, a mai spus Carmen Dan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici