Un afacerist din Constanţa, AMENDAT cu 13 mii lei pentru că nu a REABILITAT Casa cu lei şi Casa Manicatide

Proprietarul unor imobile de patrimoniu din Constanţa, respectiv Casa cu Lei şi Casa Manicatide, a fost amendat de poliţişti cu 13.000 de lei pentru nerespectarea legii privind protejarea monumentelor istorice, cele două clădiri simbol fiind extrem de degradate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1756 afișări
Imaginea articolului Un afacerist din Constanţa, AMENDAT cu 13 mii lei pentru că nu a REABILITAT Casa cu lei şi Casa Manicatide

Un afacerist din Constanţa, AMENDAT cu 13 mii lei pentru că nu a REABILITAT Casa cu lei şi Casa Manicatide

Proprietarul a două clădiri-simbol ale Constanţei, clasate ca monumente istorice de categoriile A şi B, a fost amendat de poliţiştii constănţeni cu 13.000 de lei pentru nerespectarea legii privind protejarea monumentelor istorice, cele două imobile, repere ale oraşului, aflându-se de ani de zile într-o avansată stare de degradare.

Este vorba de clădirea „Casa cu lei”, un adevărat simbol al Constanţei, întrecut numai de Cazino, monument istoric de categoria A, şi de clădirea „Casa Manicatide”, plasată în categoria B a monumentelor istorice, acestea fiind construite la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX.

Cele două monumente se află de ani de zile în ruină, iar actualul proprietar, un om de afaceri din Constanţa, nu s-a implicat în reabilitarea lor.

Reprezentanţii Poliţiei Constanţa au anunţat, vineri, că afaceristul care deţine cele două clădiri istorice din municipiul Constanţa, a fost sancţionat contravenţional de poliţiştii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale, pentru încălcarea obligaţiilor, cu suma de 7.000 de lei, respectiv 6.000 de lei, pentru „încălcarea de către proprietar sau de către titularul dreptului de administrare a unui monument istoric a unor obligaţii privind protejarea acestora”.

De asemenea, şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură din Constanţa a decis să aplice sancţiuni în acest caz, reprezentanţii instituţiei precizând că în cursul săptămânii viitoare urmează să verifice în ce măsură au fost respectate, de către proprietar, obligaţiile care îi revin.

„Este vorba despre două monumente, unul dintre ele este în categoria A, de importanţă naţională, vorbim despre Casa cu lei, celălalt, Casa Manicatide, este în categoria B. Fac parte dintr-o serie de imobile pe care le vom controla. Facem astfel de controale an de an, dar, dacă în alţi ani am purtat corespondenţă cu proprietarii, încercând să stabilim un contact, să-i responsabilizăm puţin, anul acesta am decis să fim mai fermi, pentru că am văzut că numai vorba bună nu prea funcţionează. Sunt monumente care stau de foarte mulţi ani în proprietatea aceleiaşi persoane, fizice sau juridice, fără să se întâmple nimic. Nu s-au făcut consolidări, nu s-au făcut restaurări, iar anii au trecut”, a declarat directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Constanţa, Magdalena Tiţă.

Ea a precizat că un cuantum al amenzilor aplicate va fi stabilit ulterior controlului, acestea putând urca, potrivit Legii 422/2001, până la maximum de 8.000 de lei.

„Amenzile care pot fi aplicate sunt cuprinse, conform legii, între 4.000 de lei şi 8.000 de lei. Acum, vom vedea dacă a fost ceva respectat din acele obligaţii ale proprietarului şi va fi stabilit cuantumul amenzii”, a afirmat Magdalena Tiţă.

Directorul DJC Constanţa spune că sunt mai multe imobile incluse pe lista de patrimoniu la care nu s-a intervenit, cele mai multe aflate în zona peninsulară a oraşului, proprietarii acestora riscând acum să fie sancţionaţi.

„În zona peninsulară sunt patru în această situaţie, aici incluzându-le şi pe acestea două. Dar mai sunt şi în Constanţa, dincolo de zona peninsulară, în zona de sit urban, alte case monument care, tot aşa, sunt într-o stare proastă. De categoriile A şi B”, a mai spus Tiţă.

Casa cu lei a fost construită, la comanda unui mare negustor armean, Dicran Emirzian, după planurile arhitectului român Ion Berindei, între anii 1895 şi 1898. Numele clădirii, Casa cu lei, vine de la existenţa a patru lei sculptaţi, care tronează pe coloanele imobilului. Clădirea este amplasată în zona veche a Constanţei, pe strada Dianei nr. 1, în apropiere de Moscheea Carol I şi de Biserica Catolică, unde se află mai multe clădiri vechi, majoritatea fiind însă în stare avansată de degradare. Membru marcant al comunităţii armene din acea epocă, Dicran Emirzian avea, în centrul Constanţei, un magazin cu mărfuri de lux - "La Luvru", iar Casa cu lei, realizată în stilul neorenaşterii italiene, cu elemente neoclasice, a fost ridicată pentru familia sa.

La un moment dat, el a decis să închirieze locuinţa lui Lazăr Munteanu, un magistrat pasionat de artă, din Bucureşti. Munteanu a fost magistrat la Constanţa timp de vreo 20 de ani şi a început să colecţioneze obiecte de artă pe care le avea etalate la parterul Casei cu lei. Istoricii de artă din Constanţa povestesc cum, la un moment dat, prin zonă a trecut Krikor Zambaccian. El a văzut tablourile, a intrat, le-a admirat îndeaproape, iar acest fapt i-a declanşat pasiunea care va îl va transforma într-unul dintre cei mai mari colecţionari de artă din România. Chiar Zambaccian povesteşte în însemnările lui cum s-a îndrăgostit de artă văzând această colecţie.

După primul război mondial, Casa cu lei a devenit, pentru scurt timp, sediu de bancă, documentele vremii indicând că acest lucru s-a întâmplat în 1921, ulterior imobilul având mai mulţi chiriaşi până după cel de-al doilea război mondial, pentru ca la mijlocul secolului trecut să fie naţionalizat. În anii '70, Casa cu lei a trecut printr-un proces de restaurare, fiind transformată într-un restaurant celebru la vremea aceea, care a funcţionat până în primii ani după Revoluţia din 1989.

Casa Manicatide, o altă clădire-simbol a Constanţei, a fost construită în anul 1899, la comanda unui grec, Take Manicatide, renumit comerciant de cereale, consilier comunal şi fost preşedinte al Camerei de comerţ, după planurile arhitectului H.N.Mangoianu. Clădirea, situată tot în zona peninsulară a oraşului Constanţa, pe strada Nicolae Titulescu la nr. 36, este o adevărată bijuterie neoclasică. După naţionalizarea de la începutul epocii comuniste, a devenit sediu pentru diverse instituţii, între care Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Ulterior, în anii de după Revoluţie, casa a fost retrocedată şi, de atunci, aşteaptă să intre în procesul de consolidare şi reabilitare.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici