Un agricultor din Apuseni a descoperit cea mai bună plantaţie de la munte. La ce câştig se poate ajunge cu această cultură

Un agricultor din Alba Iulia a investit 20.000 de euro în două hectare pe care a plantat afin, în Munţii Apuseni, şi crede că este cea mai profitabilă cultură pe suprafaţă mică, deoarece după cinci ani, când ajunge la maturitate planta, câştigul anual depăşeşte 30.000 de euro.

4900 afișări
Imaginea articolului Un agricultor din Apuseni a descoperit cea mai bună plantaţie de la munte. La ce câştig se poate ajunge cu această cultură

Un agricultor din Apuseni a descoperit cea mai bună plantaţie de la munte. La ce câştig se poate ajunge cu această cultură

Bogdan Petraşcu, din Alba Iulia, a investit în agricultură, deoarece socrii lui aveau un teren în Munţii Apuseni. A mizat pe cultura de afin, pe care o consideră foarte profitabilă, întrucât investiţia la hectar este 10.000 de euro (fără teren), iar în al şaselea an (când ajunge la maturitate) producţia se ridică la circa 5.000 de kilograme. Preţul mediu al unui kilogram de afine este 30 de lei, iar astfel ar putea face dintr-un hectar de afine 150.000 de lei (circa 32.000 de euro). Din această sumă trebuie scăzute anumite cheltuielile cu culesul, întreţinerea sau transportul.

”La noi în judeţ sunt foarte puţini producători de afine, dar şi la nivel de ţară. Cultura se pretează cel mai bine pentru zonele de munte pentru că acolo solul e destinat pentru aşa ceva. Terenul trebuie să fie îngrădit şi este un mare avantaj dacă există în apropiere o sursă de apă. În cinci ani se amortizează totul! În primul an este doar investiţia, în al doilea an sunt cheltuieli de întreţinere, în anul trei plantele încep să producă, dar destul de puţin, doar să vezi cum este soiul de fructe. În al patrulea an începi să recuperezi o parte din bani, iar în anul cinci se amortizează investiţia. Din al şaselea mergem doar pe profit”, a spus, corespondentului MEDIAFAX, Petraşcu Bogdan.

Plantaţia sa se află în al şaselea an. Afinele le vinde în supermarketurile din Alba, în marile oraşe din ţară, iar de curând a început să exporte şi în Germania prin comerţ intracomunitar.
80% dintre fructi, Bogdan le comercializează în stare proaspătă, iar 20% le procesează, deoarece nu mai au aspect comercial, dar, în schimb, sunt foarte gustoase şi face din ele gem, compot şi sirop.

De câţiva ani, el s-a extins, iar pe lângă preparate pe bază de afine mai produce gemuri de caise, piersici, coacăză, zmeură, căpşuni, dar şi siropuri, de brad, mentă, vişine, soc, păpădie, precum şi compoturi din fructe care cresc bine în zona de munte.

La Alba Iulia şi-a înfiinţat o grădină, iar aici cultivă roşii, castraveţi, ardei şi alte legume cu care face zacuşte, sosuri de ardei capia, dulce sau picant, ketchup, sos picant de roşii cu usturoi pentru fripturi, gem de ardei iute, sucuri de tomate, ardei iuţi, castraveţi, gogonele în oţet sau salate asortate.

Astfel, Bogdan Petraşcu a create un adevărat business cu produse pe bază de legume sau fructi, iar majoritatea materiei prime – exceptând cele făcute din legume – provine din zona Munţilor Apuseni. Iar pentru că nu a dat greş cu producţia de afin, Bogdan vizează, în viitorul apropiat, extinderea culturii de afin cu încă un hectar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici