Un bărbat a aruncat o prăjitură în Mona Lisa din Luvru

  • Autorul gestului a fost imediat imobilizat.
  • Carcasa de sticlă care protejează tabloul a evitat deteriorarea.
  • Capodopera lui Leonardo a fost în mod repetat ţinta unor gesturi neplăcute, iar în 1911 a fost furată.
10629 afișări
Imaginea articolului Un bărbat a aruncat o prăjitură în Mona Lisa din Luvru

Un bărbat a aruncat o prăjitură în Mona Lisa din Luvru

Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci a fost ţinta unui act vandalizator: un vizitator al Luvru a reuşit să mânjească cea mai faimoasă capodopera din istoria picturii cu o prăjitură cu frişcă.

Sticla care protejează tabloul a împiedicat deteriorarea pânzei. Poliţiştii l-au blocat imediat pe autorul gestului, care a avut loc sub privirile vizitatorilor care se înghesuiau la acea oră în sălile muzeului parizian. Oamenii au răspândit imediat imagini şi videoclipuri ale incidentului pe twitter.

Cel care a comis gestul s-a apropiat de tablou într-un scaun cu rotile, purtând o perucă şi haine de damă, pentru a se deghiza.

Ascuns sub jachetă avea ceea ce părea o prăjitură cu frişcă. Gestul pare să fie de natură demonstrativă şi nu avea drept scop cauzarea de prejudicii operei de artă. Individul, înainte de a fi reţinut de gardieni, a împrăştiat trandafiri pe podea.

Tocmai datorită notorietăţii sale şi a faptului că este un simbol universal cunoscut, capodopera lui Leonardo a fost ţinta unor atacuri de mai multe ori: în 2009, un vizitator a aruncat în ea o ceaşcă de ceai care s-a izbit de geamul din sticlă. În anii 1950, Mona Lisa a fost uşor avariată în două rânduri de doi atacatori care au aruncat în mai multe rânduri acid şi o piatră spre tablou.

Cel mai răsunător episod, însă, datează din 1911, când un imigrant italian în Franţa, Vincenzo Peruggia, a reuşit să fure pânza, ascunzând-o sub jachetă şi ducând-o în Italia. Peruggia a fost arestat când încerca să revindă Mona Lisa unui anticariat din Florenţa.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici