Un comisar al Gărzii Financiare Timiş şi asociatul unei firme, judecaţi pentu şantaj

Procurorii anticorupţie din Timişoara a trimis în judecată un comisar al Gărzii Financiare timişene şi asociatul unei societăţi pentru şantaj, în legătură cu restuirea unei sume de bani rezultată din livrarea unor mărfuri, informează Direcţia naţională Anticorupţie (DNA).

149 afișări

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ioan Mureşan, comisar superior în cadrul Gărzii Financiare - Secţia Judeţeană Timiş, şi Maria Sîrbu, asociat al SC PAMISKORONES SRL Timişoara, pentru şantaj.

Potrivit rechizitoriului, în data de 23 decembrie 2010, Ioan Mureşan, prevalându-se de calitatea sa de comisar în cadrul Gărzii Financiare - Secţia Judeţeană Timiş, la solicitarea Mariei Sîrbu, ar fi simulat efectuarea unui control de specialitate la un magazin alimentar din municipiul Timişoara aparţinând unui denunţător. Cu această ocazie, a constatat unele abateri de la legislaţia fiscală şi i-a comunicat denunţătorului că acestea sunt sancţionabile cu amendă contravenţională în cuantum de 8.000 de lei şi suspendarea activităţii societăţii comerciale.

În realitate, Mureşan ar fi efectuat acest control în mod formal şi superficial pentru a o determina pe prietena denunţătorului să restituie inculpatei Sîrbu Maria o datorie în sumă de 7.235,54 lei rezultată ca urmare a livrării unor mărfuri a căror contravaloare nu a putut fi achitată în termen. În plus, Mureşan Ioan i-ar fi solicitat prietenei denunţătorului ca în cursul zilei următoare să se deplaseze la sediul firmei Sîrbu pentru a-şi plăti datoria iar apoi să vină la locul său de muncă urmând ca, după ce îi va prezenta chitanţa doveditoare a achitării datoriei, să distrugă procesul-verbal de sancţionare contravenţională.

În continuare, în perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011, în condiţiile în care denunţătorul era într-o stare de temere indusă de ameninţarea că va fi sancţionat, Mureşan i-a stabilit denunţătorului termene şi sume fixe şi certe privind modalitatea de achitare a datoriei, care a fost restituită parţial.

În 13 ianuarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 14 ianuarie 2011, Judecătoria Timişoara a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatului Mureşan Ioan. La data de 19 ianuarie 2011, Tribunalul Timiş a înlocuit măsura arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI-Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici