Video Un copil a fost operat de apendicită din greşeală

Colegiul Medicilor Bucureşti (CMB) a fost sesizat, vineri, de directorul Spitalului de copii ''Grigore Alexandrescu'' în legătură cu un caz în care un copil de nouă ani a fost operat de apendicită în locul altuia, în urmă cu mai bine de trei săptămâni.

577 afișări

"Am înţeles că la nivelul spitalului a fost deja declanşată o anchetă internă în acest caz. Noi avem obligaţia mai întâi să sesizăm toate părţile implicate în această intervenţie, după care vom începe propria investigaţie'', a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele CMB, Ioan Lascăr.

Micuţul are nouă ani, iar incidentul a avut loc acum mai bine de trei săptămâni, a declarat directorul medical al unităţii sanitare, Radu Bălănescu.

Directorul spitalului a primit reclamaţia de la părintele copilului operat, după care a început o ancheta.

Potrivit preşedintelui CMB, cazul va fi luat în discuţie de comisia de etică a organizaţiei, cel mai probabil, în luna mai.

Ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, a solicitat, vineri, Autorităţii de Sănătate Publică Bucureşti să analizeze, în regim de urgenţă, cum a fost posibil ca un copil să fie operat de apendicită din greşeală, la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti.

În plus, ministrul Sănătăţii a cerut Colegiului Medicilor Bucureşti (CMB) să trimită o informare privind rezultatul anchetei pe care a deschis-o în acest caz.

Corpul medical a recunoscut imediat că a făcut o operaţie de apendicită altui copil decât celui care ar fi avut nevoie de această intervenţie şi a informat-o pe mama băiatului, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu", Viorela Niţescu.

Ea a adăugat că, potrivit procedurilor uzuale, de regulă asistenta şi medicul au obligaţia să verifice dacă persoana care trebuie operată este acceaşi cu cea înregistrată în foaia medicală. Asistenta sau medicul verifică împreună cu mama înainte să ia copilul în sală, pentru operaţie.

"În acest caz, mama lipsind din salon, copilul a fost luat de o asistentă pentru că i se indicase de către medic patul în care se află băiatul", a mai spus purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare.

Viorela Niţescu a adăugat că a fost sesizat vineri Colegiul Medicilor întrucât a durat până când a fost finalizată ancheta internă privind acest caz.

Potrivit acesteia, ancheta în acest caz a început în 19 martie, imediat după ce a fost constatată greşeala medicală majoră produsă în Departamentul de Chirurgie II. Comitetul director al spitalului a discutat cu familia copilului despre greşeala produsă. După acest incident, copilul a fost mutat într-o rezervă, împreună cu mama lui, şi a avut pe toată perioada spitalizării, permanent, o asistentă care l-a supravegheat, a precizat Viorela Niţescu.

Ea a mai spus că părinţii au fost informaţi că pot depune plângere sau sesizare oriunde doresc, dar ei nu au făcut nicio reclamaţie privind acest incident.

Întrucât acest caz a fost considerat unul de malpraxis, el a fost analizat de Consiliul Etic al spitalului, care a hotărât sancţionarea medicilor, respectiv chirurgul şi anestezistul, precum şi a asistentei cu 10 la sută din salariul pe trei luni, schimbarea locului de muncă al acestora şi sesizarea Colegiului Medicilor din Bucureşti care va analiza în Comisia de Disciplină acest caz.

Chirurgul Mihai Dumitriu a fost mutat la secţia de Chirurgie I, unde sunt realizate tot intervenţii chirurgicale, unele identice cu cele de la Chirurgie II în care a fost, dar şi altele, de altă natură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici