Un copil de zece ani a căzut de pe acoperişul unui centru de plasament din Timişoara

Un copil de zece ani a căzut, duminică dimineaţă, de pe acoperişul unui centru de plasament din Timişoara în care era internat împreună cu fratele său, el fiind transportat la Spitalul de Copii "Luis Ţurcanu", din municipiu cu răni la cap.

222 afișări
Imaginea articolului Un copil de zece ani a căzut de pe acoperişul unui centru de plasament din Timişoara

Un copil de zece ani a căzut de pe acoperişul unui centru de plasament din Timişoara (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, Andreea Cinteză, a declarat că poliţiştii au fost sesizaţi, sâmbătă seară, prin intermediul apelului de urgenţă 112, că doi fraţi în vârstă de zece şi 11 ani au dispărut de la un centru de plasament din Timişoara.

Ea a precizat că, duminică dimineaţă, cei doi au fost observaţi pe acoperişul clădirii instituţiei de plasament de un paznic şi, când au încercat să coboare, copilul de zece ani a căzut în gol de la aproximativ opt metri.

Cinteză a mai spus că la faţa locului a sosit o ambulanţă care l-a transportat pe copil la Spitalul de Copii "Luis Ţurcanu" din Timişoara, acesta având răni la cap.

Poliţiştii au început o anchetă pentru a stabili circumstanţele exacte în care s-a produs incidentul.

  • Copilul de zece ani şi fratele său, fuseseră vizitaţi, cu o zi în urmă, de către mama lor, a declarat Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Timiş.

Smaranda Marcu a declarat că băiatul de zece ani se afla în centrul de plasament împreună cu fratele său din luna iunie şi erau în proces de reintegrare familială.

"Aseară (sâmbătă seară - n.r.), au fost vizitaţi de mamă şi după asemenea vizite, de obicei, copiii devin mai emotivi", a declarat Smaranda Marcu.

Purtătorul de cuvânt al Protecţiei Copilului Timiş a mai precizat că, sâmbătă seară, copiii din centru au avut o petrecere de Halloween, în timpul căreia a dispărut un telefon mobil, însă ea nu crede că cei doi fraţi s-au urcat pe acoperiş din cauza acestui incident.

"Îi cunosc personal pe educatorii din acest centru şi sunt foarte blânzi cu copiii", a adăugat Marcu.

Potrivit aceleiaşi surse, copilul care a căzut de pe acoperiş are fractură de maxilar, capul spart şi mai multe contuzii, însă starea lui este stabilă, în prezent el fiind internat la Spitalul de Copii "Luis Ţurcanu" din Timişoara.

  • Copilul de zece ani care a căzut de pe acoperişul unui centru de plasament din Timişoara şi fratele său s-au ascuns pe acoperişul clădirii pentru a putea fugi la o mătuşă, iar de acolo să încerce să ajungă la mama lor.

"Fratele mai mare a spus că, după petrecerea de Halloween, au dorit să plece din centru la o mătuşă şi după aceea doreau să se întoarcă la mamă. Aparent, au petrecut noaptea (de sâmbătă spre duminică - n.r.) pe acoperiş, dar acolo mai e şi o terasă unde puteau să se ducă. Ancheta este încă în desfăşurare şi vom afla pe parcurs toate detaliile", a spus Smaranda Marcu.

Ea a precizat că acest centru din Timişoara este unul de primire în regim de urgenţă şi, de regulă, acolo sunt duşi copii care sunt abuzaţi sau neglijaţi de familie.

Aceştia sunt cazaţi în centru pe o perioadă de până la un an, însă cei doi copii se fuseseră instituţionalizaţi la sfârşitul lunii iunie şi se aflau în procedură de reintegrare familială.

Marcu nu a putut preciza cu exactitate motivul pentru care cei doi copii fuseseră internaţi, însă a precizat că ei sunt din localitatea Ianova.

Potrivit unor reprezentanţi ai autorităţilor din localitatea respectivă, cei doi copii ar fi ajuns în centrul de urgenţă după ce ar fi fost agresaţi în mai multe rânduri de către concubinul mamei lor.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş a mai declarat că inspectorii acestei instituţii au început o anchetă în centrul de plasament pentru a afla cauzele producerii incidentului şi că în prezent se iau declaraţii de la personalul centrului de plasament şi de la fratele copilului care a căzut, urmând ca,după ce starea de sănătate îi va permite, să fie întrebat şi acesta din urmă despre ceea ce s-a întâmplat.

Întrebată dacă cei doi copii au fost supravegheaţi, Smaranda Marcu a răspuns că toţi copiii sunt supravegheaţi, dar că nu există "omul şi copilul", astfel încât fiecare copil să poată fi urmărit pas cu pas, ea adăugând că în centrul de plasament există un regulament pe care cei doi fraţi l-au încălcat.

La întrebarea dacă personalul din centru este suficient, Marcu a răspuns că personalul este "conform grilei", ea precizând că reprezentanţii centrului au informat-o despre producerea acestui incident şi că i-au dat toate detaliile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici