Un deţinut a obţinut în instanţă interzicerea fumatului în celule

Un deţinut condamnat pentru omor şi încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Colibaşi a obţinut în instanţă interzicerea fumatului în celule, el susţinând că s-a îmbolnăvit de plămâni din cauza colegilor de detenţie fumători.

45 afișări
Imaginea articolului Un deţinut a obţinut în instanţă interzicerea fumatului în celule

Un deţinut a obţinut în instanţă interzicerea fumatului în celule (Imagine: Mediafax Foto)

Ion Richiţeanu, de 52 de ani, din judeţul Olt, are de ispăşit o pedeapsă cu închisoarea de 20 de ani pentru un omor comis în urmă cu opt ani. Prima perioadă din pedeapsă a ispăşit-o la Penitenciarul Craiova, iar din 2004, a fost transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Colibaşi din judeţul Argeş. Bărbatul a iniţiat o acţiune în instanţă, în septembrie 2007, nemulţumit că ceilalţi deţinuţi fumează în celule, fără să ţină cont şi de cei nefumători.

Judecătoria Piteşti a decis, vineri, ca fumatul să fie permis numai în spaţii amenajate, care să nu permită aerului viciat să pătrundă în camerele de detenţie, şi care să fie ventilate, dotate cu scrumiere şi extinctoare şi marcate la loc vizibil cu inscripţia "loc de fumat".

"La scurt timp, am intrat în conflict cu colegii de celulă pe care i-am rugat să nu mai fumeze în încăperea de detenţie. La un moment dat, în septembrie 2007, am decis să apelez la instanţă pentru a obţine interzicerea fumatului în celule. În camera în care locuiesc cu alţi patru deţinuţi nu s-a mai simţit o ţigară aprinsă de o jumătate de an, dar fumul inhalat în anii de detenţie, nu regimul de detenţie in sine", a declarat, luni, Ion Richiţeanu.

Conform sentinţei Judecătoriei Piteşti, conducerea Penitenciarului Colibaşi trebuie să reconsidere actualele locuri de fumat şi să le modernizeze.

"Este primul caz de acest gen cu care ne confruntăm. Noi avem camere speciale pentru fumători şi pentru nefumători, iar locurile unde se fumează sunt bine reglementate şi stabilite. Deocamdată nu comentez mai multe, aşteptăm decizia în scris de la Judecătoria Piteşti şi apoi vom decide", a declarat, luni, Andreea Neagoe, purtător de cuvânt la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Colibaşi.

Conducerea Penitenciarului de Maximă Siguranţă de la Colibaşi nu s-a hotărât dacă va ataca decizia instanţei piteştene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici