Un deţinut de la Gherla a fost eliberat, din greşeală, cu un an mai devreme

Comandatul Penitenciarului Gherla este cercetat de comisia de disciplină a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), iar mai mulţi angajaţi ai închisorii sunt verificaţi de o comisie a penitenciarului, după ce un deţinut a fost eliberat cu un an mai devreme decât trebuia.

222 afișări
Imaginea articolului Un deţinut de la Gherla a fost eliberat, din greşeală, cu un an mai devreme

Un deţinut de la Gherla a fost eliberat, din greşeală, cu un an mai devreme (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla, Dan Donciu, a declarat, joi, că un deţinut încarcerat pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice a fost eliberat în 25 februarie 2010, cu toate că acesta trebuia să mai stea încă un an în penitenciar.

"Deţinutul a fost pus în liberate în 25 februarie, în urma unei hotărâri judecătoreşti rămasă definitivă, dată de Judecătoria Gherla, apoi instanţa s-a autosesizat şi a îndreptat eroarea materială şi a emis un nou mandat şi deţinutul a fost reîncarcerat în 19 martie 2010. Acesta era condamnat pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice", a spus Donciu.

Donciu a spus că bărbatul a fost încarcerat în octombrie 2009 şi urma să fie eliberat în 2011. El a cerut reducerea pedepsei cu perioada în care fusese arestat preventiv, respectiv două luni, iar cererea i-a fost admisă pentru perioada 17.12.2006 până în 19.02.2007. Dintr-o eroare, însă, s-a scris 2008 în loc de 2007, astfel că cele două luni care urmau să îi fie scăzute din pedeapsă au devenit un an şi două luni.

Potrivit sursei citate, comandatul Penitenciarului Gherla este cercetat de comisia de disciplină a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), alături de alte persoane cu funcţii de conducere, iar mai mulţi angajaţi cu funcţii de execuţie sunt cercetaţi de comisia de disciplină contituită la nivelul penitenciarului.

Preşedintele Judecătoriei Gherla, Ioan Georgiu, a declarat, la rândul său, că este vorba despre "o mică eroare materială".

"Noi recunoaştem această eroare, în dosar a fost vorba despre o cerere de scădere a perioadei de detenţie, s-a admis această cerere pentru perioada 17.12.2006 până în 19.02.2007. Dar, din eroare, s-a scris 2008 în loc de 2007. Această eroare a fost corectată din oficiu, a fost citat condamnatul pentru a se îndrepta eroarea, s-a soluţionat cauza în 19 martie 2010, a fost reîncarcerat şi s-a prezentat de bunăvoie în penitenciar", a spus Georgiu.

El a adăugat că nu s-au făcut vertificări în privinţa celor care au făcut eroarea, pentru că "nu este o eroare gravă, este inerentă".

ANP: Acest caz este o premieră în România.

Cazul deţinutului eliberat mai devreme este o premieră în România, patru angajaţi ai închisorii, inclusiv directorul, fiind anchetaţi de Comisia de disciplină a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), afirmă reprezentanţii ANP.

Astfel, patru persoane sunt cercetate de ANP, respectiv directorul închisorii, adjunctul cu atribuţii legate de siguranţa deţinerii, şeful serviciului de evidenţă şi un angajat de la acest serviciu, care a întocmit actele în cazul deţinutului eliberat, au arătat, joi, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii ANP.

Cei patru vor fi audiaţi, iar în urma deciziei finale, vor putea face contestaţie.

Totodată, mai mulţi angajaţi ai închisorii sunt verificaţi de o comisie a penitenciarului.

Potrivit sursei citate, acest caz este o premieră în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici