Un elev a murit în urma unui incident la şcoală; părinţii acuză diriginta

Poliţia şi Inspectoratul Şcolar au început anchete în cazul unui elev din clasa a V-a de la o şcoală din Orăştie, care a murit la câteva zile după ce a suferit un traumatism cranio-cerebral, fiind accidentat în joacă de un alt copil, la şcoală, iar părinţii acestuia cer concedierea dirigintei.

247 afișări
Imaginea articolului Un elev a murit în urma unui incident la şcoală; părinţii acuză diriginta

Un elev a murit în urma unui incident la şcoală; părinţii acuză diriginta (Imagine: Mediafax Foto)

Incidentul a avut loc în 9 februarie, la Şcoala Generală "Aurel Vlad" din Orăştie, într-o pauză în care băiatul, în vârstă de 12 ani, exersa figuri de wrestling împreună cu un coleg, în sala de clasă.

Părinţii copilului în vârstă de 12 ani au depus, marţi, plângere la Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara şi cer scăderea notei la purtare a elevului implicat în accidentul suferit de fiul lor, dar şi concedierea dirigintei, care ar fi ştiut despre incident şi nu i-a anunţat.

"Copiii s-au jucau în clasă, în pauză. Din câte am înţeles de la părinţii celorlalţi elevi, fiul meu nu a vrut, dar un alt copil a insistat să îi arate o figură de lupte pe care a văzut-o la televizor. L-a scăpat în cap şi copilul a fost ridicat de ceilalţi şi dus în bancă. O fată a mers şi a anunţat-o pe dirigintă, care i-a chemat pe băiatul meu şi pe celălalt la cancelarie. Probabil că i-a certat. În orice caz, băiatul meu nu a spus nimic despre incident acasă. Când a ajuns, a spus doar că îl doare burtica. A doua zi, când soţul meu a vrut să îl trezească să îl pregătească pentru şcoală, copilul se simţea rău şi l-a dus la medic. A fost operat de apendicită şi apoi a intrat în comă", a afirmat mama băiatului, Angela Heiuş.

Aceasta a spus că a aflat despre lovitura la cap când băiatul era deja inconştient, în operaţie, la Spitalul Judeţean din Timişoara.

"Medicii mi-au spus că avea creierul inundat cu sânge şi că dacă ar fi fost operat cu câteva ore înainte supravieţuia. Dacă diriginta ne anunţa incidentul, medicii ştiau unde să caute şi copilul ar fi scăpat. Băiatul meu a murit. Nu cer bani, cer ca diriginta să fie dată afară din învăţământ", a mai afirmat mama băiatului.

La momentul incidentului, femeia era plecată în Italia la muncă, iar soţul său, care este şomer, se ocupa de cei doi copii - Paul, de 12 ani, şi sora acestuia, de 10 ani. Femeia s-a întors acasă după ce a aflat că băiatul nu se simte bine.

La rândul său, tatăl copilului afirmă că acesta nu i-a spus nimic despre incident, probabil de teamă, după ce ar fi fost certat de către dirigintă.

"Paul nu a spus niciun cuvânt despre accidentul din clasă. Probabil s-a speriat când l-a certat diriginta. El era foarte timid şi nu a avut niciodată probleme la şcoală să fie neastâmpărat sau să îşi supere colegii ori profesorii. Când l-am dus la medicul de familie spunea că îl doare burtica. Ne-a dat trimitere la interne. A fost consultat. Medicul l-a întrebat dacă îl doare capul, dacă s-a lovit. Nu a spus nici acolo nimic. A fost operat de apendicită în aceeaşi zi. După-amiază, când şi-a revenit din operaţie, a spus că îl doare lângă ochi şi a intrat în comă", a spus tatăl băiatului, Cosmin Heiuş.

Potrivit acestuia, după ce băiatul a intrat în comă medicii de la Orăştie l-au trimis la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, unde i s-a făcut o tomografie şi s-a descoperit că suferise o lovitură la cap, dar nu se ştia unde. Ulterior, copilul a fost trimis la Timişoara, unde a fost operat.

"L-au trimis la Timişoara, unde a fost operat. În timp ce era în operaţie, mama mea a sunat-o pe mama dirigintei şi i-a povestit că Paul e în comă. La câteva minute, a sunat diriginta la mama mea şi a povestit tot. Că s-au jucat în clasă. Că ea nu a crezut că e grav şi că îi pare rău. Asta nu ne încălzeşte. Dacă se ştia de la începutc copilul meu ar fi trăit. De ce nu a sunat a doua zi dimineaţac când a văzut că Paul nu a mers la şcoală? Măcar nu îl mai operau de apendicită, îl trimiteau la Timişoara", a spus Cosmin Heiuş.

Poliţiştii au început o anchetă în acest caz în data de 17 februarie, imediat după moartea copilului, după ce medicii au scris pe certificatul de deces că băiatul a murit în urma unui traumatism cranio-cerebral.

"Poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Hunedoara fac cercetări într-un dosar privind moartea suspectă a unui minor de 12 ani. Urmează ca în funcţie de concluziile medicilor legişti şi de celelalte probe din dosar să se stabilească eventuala neglijenţă a cadrelor didactice sau persoana care se face vinovată de decesul minorului", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, inspectorul Bogdan Niţu.

În paralel cu ancheta Poliţiei, are loc şi o anchetă internă la Şcoala Generală "Aurel Vlad" din Orăştie.

"Părinţii copilului decedat au depus o sesizare la Inspectorutul Şcolar Hunedoara, la care au anexat şi o copie a certificatului de deces în care se arată că băiatul a murit din cauza unui traumatism cranio-cerebral. Am cerut conducerii unităţii şcolare constituirea comisie de disciplină care să cerceteze acest caz. Consider că moral şi normal era ca diriginta să anunţe părinţilor incidentul", a declarat, miercuri, şeful Inspectortului Şcolar Judeţean Hunedoara, inspectorul şef Alexandru Lăutaru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici