Un elev eliminat de la bacalaureat a câştigat în instanţă dreptul de a susţine examenul

Un elev hunedorean eliminat în sesiunea de vară a bacalaureatului pentru că avea un telefon mobil în sală a câştigat în instanţă suspendarea actului prin care i se interzice prezentarea la bacalaureat şi va fi primit în examen, însă trebuie să mai câştige anularea actului respectiv, tot în instanţă.

973 afișări
Imaginea articolului Un elev eliminat de la bacalaureat a câştigat în instanţă dreptul de a susţine examenul

Un elev eliminat de la bacalaureat a câştigat în instanţă dreptul de a susţine examenul (Imagine: Shutterstock)

În timpul probei scrise de matematică a sesiunii din vară a bacalaureatului, Tudor Tătar, fost elev al Colegiului Naţional "Iancu de Hunedoara" din municipiul Hunedoara, a fost prins de supraveghetori având asupra sa telefonul mobil.

Deşi nu l-a folosit, metodologia prevede eliminarea din sală a candidatului care nu mai are voie să susţină examenul. Tânărul a considerat că a fost neîndreptăţit şi a atacat la Tribunalul Hunedoara, în contencios administrativ, actul care îl împiedica să susţină din nou examenul de bacalaureat în luna august.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Hunedoara în data de 8 iulie, iar judecătorii au stabilit ca prim termen în cazul elevului data de 6 septembrie. Pentru că termenul era cu mult după începerea sesiunii de toamnă a bacalaureatului, Tudor Tătar a deschis un alt proces prin care cerea doar suspendarea actului administrativ.

Cererea a fost soluţionată în data de 14 iunie, după ce termenul iniţial, stabilit la 25 august, a fost preschimbat. Magistraţii au dat câştig de cauză elevului, dar reprezentanţii ISJ Hunedoara au atacat sentinţa prin recurs. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia, care a respins acţiunea ISJ.

"Magistraţii de la Curtea de Apel Alba Iulia au respins recursul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara împotriva sentinţei date de Tribunalul Hunedoara. Deşi decizia este definitivă, ea are caracter temporar până la judecarea dosarului pe fond de către Tribunalul Hunedoara", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Curţiia de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean.

Astfel, deciziile instanţelor de judecată îi permit tânărului să susţină examenul în cea de-a doua sesiune, însă riscă să îl dea degeaba.

"Elevul a reuşit să obţină suspendarea actului administrativ, motiv pentru care se poate prezenta la probele pe care le are de susţinut în cea de-a doua sesiune din acest an. Deşi metodologia este clară şi tânărul nu avea voie cu telefonul în sala de examen, au fost nişte portiţe care i-au permis să câştige. În septembrie se va judeca însă procesul privind anularea actului administrativ. Dacă ISJ are câştig de cauză, examenul elevului va fi anulat, chiar dacă el obţine note de trecere a exemului de bacalaureat. Am încredere că avem toate şansele să câştigăm acest proces, pentru că legea este de partea noastră", a declarat juristul ISJ Hunedoara, Nicolae Bota.

Judecătorii de la Tribunalul Hunedoara au mai avut de soluţionat şi alte cereri similare, venite din partea a patru absolvenţi ce au încercat să se inspire în timpul examenului. În cazul lor, judecătorii au dat câştig e cauză Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara, însă cei patru, spre deosebire de Tudor Tătar, au fost prinşi cu fiţuici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici