Un fals călugăr care încasa donaţii şi un "propovăduitor al apocalipsei", prinşi la Patriarhie

Un fals călugăr care încasa donaţii pentru "mirul" dat dintr-o sticlă de ulei de salată, un "propovăduitor al apocalipsei" care împărţea manifeste în care scria că "cei care mănâncă ceafă de porc ajung în iad" şi mai multe persoane care au furat icoane au fost prinşi de agenţii Poliţiei Locale.

1651 afișări
Imaginea articolului Un fals călugăr care încasa donaţii şi un "propovăduitor al apocalipsei", prinşi la Patriarhie

Un fals călugăr care încasa donaţii şi un "propovăduitor al apocalipsei", prinşi la Patriarhie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Bărbatul de 50 de ani care făcea scandal propăvăduind apocalipsa şi împărţea manifeste în care scria că "cei care mănâncă ceafă de porc vor ajunge în iad" a fost amendat pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti (PLMB) remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX.

De asemenea, un fals călugăr a fost îndepărtat din zona Patriarhiei de către agenţii Poliţiei Locale a Capitalei, după ce îşi câştigase adepţi împărţind mir dintr-o sticlă de ulei de salată, pentru care primise în schimb donaţii de câteva sute de lei.

Peste 50 de amenzi au fost date de agenţii PLMB şi celor care vindeau diverse produse sau alimente fără autorizaţie. Vânzătorii ambulanţi vindeau pelerinilor de la covrigi sau porumb fiert ţinut în condiţii insalubre, până la ciorapi, seminţe, inele sau mărgele.

Echipajele PLMB au mai prins un bărbat care spunea că este pelerin venit la moaşte, dar care avea la el 30 de kilograme de cupru, acesta fiind predat Poliţiei Române. "Marfa" fusese furată dintr-un canal din Piaţa Unirii şi era cărată de "pelerin" într-un rucsac.

Zeci de persoane care au furat peste 50 de icoane şi alte obiecte de cult de la standurile târgului organizat de Patriarhia Română cu ocazia sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştiului, au fost prinşi de agenţii Poliţiei Locale şi de cei din Patrula Călare, care supraveghează târgul.

Un copil de 14 ani a fost prins când dădea târcoale standului Mănăstirii Sihăstria Putnei, cu ochii la icoanele sfinţite. El avea rolul de a distrage atenţia călugărilor, în timp ce unchiul său, în vârstă de 52 ani, fura obiectele de cult. În momentul în care au fost văzuţi de agenţii Poliţiei Locale, cei doi au încercat să fugă, fiind prinşi de o echipă a Patrulei Călare.

Copilul a spus că a venit la Patriarhie după ce unchiul său l-a ameninţat cu bătaia dacă nu-l ajută să fure.

"Primul atac a fost dat chiar între miile de pelerini care asistau la slujbă. Copilul a fost pus în uşa magazinului Patriarhiei - aflat la câţiva metri de locul unde sunt puse raclele cu moaştele sfinţilor - să «ţină de tiră». Unchiul fixase o icoană scumpă, de argint, pusă pe un raft al magazinului. În nici un minut, hoţul i-a pasat copilului obiectul de cult", a precizat PLMB.

Copilul a mai spus că, la baza Dealului Patriarhiei, l-a văzut pe unchiul furând o icoană mare din standul Arhiepiscopiei Moldovei.

"A învelit-o în geaca pe care o ţinea pe mână şi l-a împins pe copil spre un alt loc, unde călugării de la Sihăstria Putnei îşi vindeau obiectele realizate în atelierul mănăstirii. Aici au fost interceptaţi de o echipă a Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti tocmai când se pregăteau să scoată câteva iconiţe din rafturi", a precizat PLMB.

După ce a fost prins de echipajul călare, bărbatul a încercat să-l intimideze pe reprezentantul Patriarhiei care a vrut să depună plângere. Hoţul, cunoscut cu antecedente penale, l-a înjurat şi l-a ameninţat cu bătaia pe preot, însă a fost repede potolit de poliţişti. Bărbatul a fost predat Poliţiei Române, iar icoanele furate au fost date proprietarilor.

În cazul minorului, PLMB va sesiza Protecţia Copilului, mai ales că, în aceeaşi zi în care acesta a fost prins la furat, surorile sale, de 13 ani, 10 ani şi, respectiv, 23 de ani, au fost prinse de poliţiştii locali în timp ce furau mir, tămâie şi cruciuliţe de la standurile târgului.

Tatăl copiilor, în vârstă de 42 de ani, care a fost chemat la faţa locului de către agenţii locali, a susţinut că fetele sale nu fură, doar "completează". Bărbatul, care a mai declarat că tocmai se întorsese din puşcărie după ce fusese prins furând în Suedia, a primit amenda maximă pentru nesupravegherea minorilor.

Alţi patru copii, în vârstă de 13, 14 şi 15 ani, au fost prinşi de agenţii Patrulei Călare după ce furaseră zeci de obiecte de cult. Aceştia foloseau metoda "copilului - borsetă", cele mai multe obiecte furate fiind ascunse în buzunarele şi în hăinuţele unui copil de câteva luni pe care fata de 14 ani îl purta în braţe. Aceasta le-a spus poliţiştilor locali că este mama bebeluşului şi că ea şi ceilalţi minori vroiau să fure iconiţe, cruciuliţe şi tămâie pentru a le vinde pelerinilor aflaţi la coadă.

Alte trei persoane au fost văzute când tăiau corturile în care se aflau standurile a patru mănăstiri. Acestea au încercat să fugă, fiind prinse de Patrula Călare, care a plecat în urmărirea lor. La unul dintre hoţi, în vârstă de 12 ani, au fost găsite 12 icoane furate.

Toate obiectele de cult furate au fost returnate proprietarilor, a precizat Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici