Un grup ţintă de 80 familii de romi revenite din Franţa vor primi bani pentru deschiderea unei firme

Autorităţile române şi franceze au identificat un grup ţintă de 80 familii de romi originari din judeţele Alba, Bihor, Dolj, Mehedinţi şi Timiş, aflaţi în Franţa şi care acceptă să revină în România, ei urmând să primească din partea statului francez un ajutor financiar pentru deschiderea unei firme

312 afișări
Imaginea articolului Un grup ţintă de 80 familii de romi revenite din Franţa vor primi bani pentru deschiderea unei firme

Un grup ţintă de 80 familii de romi revenite din Franţa vor primi bani pentru deschiderea unei firme (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sprijinul financiar va fi acompaniat de un program de instruire a acestor romi şi va fi reglementat printr-un acord care urmează să fie semnat, miercuri, de către reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Ministerul Administraţiei şi Internelor cu cei ai Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII).

Acordul prevede instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinserţia familiilor de romi revenite din Franţa.

"Acest proiect-cadru vizează implementarea unui proiect experimental de sprijin având un grup ţintă de 80 de familii aparţinând comunităţii romilor domiciliaţi în Alba, Bihor, Dolj, Mehedinţi şi Timiş, care doresc să revină din Franţa pentru a se stabili definitiv în România", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

Conform prevederilor acordului-cadru, OFII se angajează să primească cererile de sprijin pentru revenirea în ţară, să organizeze reîntoarcerea în România a acestor familii cu suportarea costului biletului de transport aerian şi a unui supliment de bagaj de 40 kilograme pentru adult şi 10 kilograme pentru copil, să sprijine aceste familii în vederea obţinerii documentelor de călătorie, să acorde un ajutor financiar pentru întoarcerea în ţară şi să comunice coordonatelor acestor familii către autorităţilor locale din judeţele de domiciliu al acestora, precum şi să acorde acestora, ca "sprijin pentru reinserţia economică a familiilor", un ajutor financiar pentru înfiinţarea unei firme, cu asigurarea unui program de instruire.

Acordul-cadru va fi semnat la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Victor Ponta, după ce şeful Guvernului va avea o discuţie cu ministrul francez de Interne, Manuel Valls, şi ministrul francez delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve.

Preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor, Marian Daragiu, a precizat că protestul de miercuri are "legătură directă" cu venirea în România a celor doi miniştri francezi, Manuel Valls (de Interne) şi Bernard Cazeneuve (Afaceri Europene), scopul fiind atragerea atenţiei, în primul rând a Guvernului României, că nu se poate sesiza în problema romilor doar atunci când cineva îl trage de mânecă.

"Faptul că doi oficiali francezi vin la Bucureşti pare cu atât mai ruşinos", a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor, Marian Daragiu.

Cei doi miniştri francezi ai noului Guvern socialist sosesc în România pentru a încerca să trateze în mod direct problema romilor, relansată în această vară în Franţa prin evacuarea taberelor, urmată de expulzări.

Comunitatea de romi în Franţa este estimată la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut că dacă mii (de romi) au părăsit teritoriul francez de la instalarea la putere în mai 2012 a Guvernului socialist sunt "şi alţii care au sosit".

Marţi, acesta a declarat că Franţa "nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei", el spunând că, înainte de sfârşitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriaţi prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere.

În această vară, mai multe tabere de romi au fost evacuate de către poliţie, suscitând un disconfort în cadrul taberei de stânga şi protestul unor asociaţii, în timp ce politica de expulzări colective în perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.

La sfârşitul lui august, Manuel Valls a anunţat, referitor la România şi Bulgaria, că vrea "să înţeleagă de ce nu se desfăşoară politici de inserţie puternice". Anterior, el a acuzat "ţările de origine" că implimentează "politici care discrimnează de decenii aceste populaţii", confruntate cu sărăcia, şomajul şi analfabetismul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici