Un judecător CSM cere cod de conduită pentru magistraţii din Consiliu: Se încalcă regulile dialogului

Un judecător CSM a pus în discuţie, în şedinţa secţiei de joi, elaborarea unui cod de conduită pentru magistraţii care fac parte din Consiliu, solicitarea fiind determinată de tensiunile din ultima perioadă. Preşedintele CSM le-a cerut celorlaţi membri să vină cu propuneri.

153 afișări
Imaginea articolului Un judecător CSM cere cod de conduită pentru magistraţii din Consiliu: Se încalcă regulile dialogului

Un judecător CSM cere cod de conduită pentru magistraţii din Consiliu: Se încalcă regulile dialogului

„Pe alocuri, în opinia mea, se încalcă regulile dialogului. În opinia mea, apare nevoia de a dezbate asupra posibilităţii de a stabili un cod de conduită a membrilor în Consiliu, pentru a evita astfel de situaţii care afectează - pe mine, personal, mă afectează - şi finalmente poate prestigiul activităţii pe care o îndeplinim aici. Eu am considerat necesar să vă spun, suntem între noi, în cadrul Secţiei de judecători şi am asistat de prea multe ori la îndepărtarea de la articularea calmă şi de la regulile dialogului. Îmi respect colegii. În schimb, Andrea Chiş a spus în şedinţă publică că am insultat-o, am jignit-o şi a recurs la tehnici de comunicare cu care nu sunt de acord şi cred că e nevoie să stabilim nişte reguli în consiliu”, a spus Lia Savonea.

„Şi eu cred că avem de nevoie de un cod de conduită, pentru că am observat că atât în şedinţele plenului, cât şi în şedinţele Secţiilor, cât şi în afara noastră în afara lor, avem nişte comportamente care pot fi puse sub semnul întrebării. Am observat că mi-au comunicat colegii din diverse instanţe, că s-au vehiculat diverse zvonuri. Ceea ce am pus în discuţia plenului este exact ceea ce mi-au spus colegii de la Curtea de Apel Craiova, că ar fi afirmat cele două colege ale mele care nu m-au invitat să merg cu ele să dezbatem împreună, în faţa colegilor judecători probleme, chiar dacă ar fi divergenţă de opinie. (...) Colega mea are dreptate, avem nevoie de reguli, pentru că probabil nu ştim cu toţii care ar trebui să fie regulile unei comunicări normale. După am adoptat o hotărâre în majoritate, sunt colegi care dau un comunicat de presă contestând opinia majorităţii, deşi ne-am înţeles de la bun început că ne vom respecta reciproc”, a replicat Andrea Chiş.

Preşedintele CSM, Mariana Ghena cerut membrilor să facă propuneri privind acest subiect.

Discuţiile au avut loc în şedinţa Secţiei pentru judecători a CSM.

Solicitarea a fost făcută după ce, în ultimele luni, între magistraţii din CSM au apărut tensiuni, având opinii diferite cu privire la mai multe aspecte din sistemul judiciar. Una dintre neînţelegeri a fost cauzată de posibilitatea revocării conducerii Inspecţiei Judiciare. De asemenea, în mai multe situaţii magistraţii din CSM au dat comunicate de presă diferite privind un anume subiect, neavând un punct de vedere unitar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici