Un medic ginecolog recunoscut din Capitalã, pus sub învinuire dupã 8 ani

Dan Tutunaru, ginecolog la Spitalul Elias, acuzat că în urmă cu opt ani ar fi neglijat o pacientă în travaliu iar nou-născutul a suferit mai multe sechele, a fost audiat de poliţişti în dosarul în care este acuzat de vătămare corporală gravă.

5236 afișări
Imaginea articolului Un medic ginecolog recunoscut din Capitalã, pus sub învinuire dupã 8 ani

Un medic ginecolog recunoscut din Capitalã, pus sub învinuire dupã 8 ani

Fapta de vătămare corporală gravă care i se impută doctorului ar fi fost comisă în octombrie 2008. Mama povesteşte că a fost lăsată să nască natural, deşi avea recomandare pentru cezariană. Aceasta şi tatăl copilului susţin că travaliu a durat 14 ore, timp în care a lăsat-o nesupravegheată. Bebeluşul s-a născut în moarte clinică, revenindu-şi în urma resuscitării. A rămas însă cu sechele, fiind diagnosticat cu epilepsie şi paralizie cerebrală. Copilul a încetat din viaţă pe 28 iunie în urma unor complicaţii.

Dan Tutunaru a fost audiat joi la Secţia 2 de Poliţie. La secţie s-a prezentat şi tatăl copilului care a prezentat presei o înregistrare audio a unei discuţii pe care a avut-o cu doctorul, făcută în urmă cu şapte ani, la două luni după naşterea copilului, în care medicul susţină că ar fi putut face operaţia de cezariană dar pentru asta ar fi avut nevoie de acordul şefului său, altfel riscând să fie dat afară.

"Am stat şi m-am gândit de mii de ori. Mă ce puteam să fac? Eu i-aş fi făcut cezariană doar cu o singură condiţie- medicul care este de gardă să aibă decizia. Eu nu pot să trec peste punctul lui Vlădăreanu (n.r. Vlădăreanu Radu, şeful Clinicii de obstetrică ginecologie, Spitalul Elias) nu am cum, pe mine mă dă afară", susţine Dan Tătăreanu în înregistrarea intrată în posesia MEDIAFAX, precizând şi că "nu aveam cum să salvez o viaţă".

Medicul ginecolog vorbeşte pe înregistrare despre un protocol, la nivelul spitalelor din Capitală, mai puţin spitalul Universitar, prin care s-ar arata că deciziile de cezariană, chiar şi în caz de urgenţe, nu se luau fără acordul şefului de clinică.

"El (n.r. Vlădăreanu Radu, şeful Clinicii de obstetrică ginecologie, Spitalul Elias) este intangibil pentru că legea şi fişa postului îi permite acest lucru. Scrie foarte clar în fişa postului că orice vreau să fac intervenţie trebuie să-l sun pe el. Dacă eu mă duc să fac cezariană o să-mi spună de ce am făcut asta. Arată-mi şi mie dovezile. Din punct de vedere al legilor din România, toată lumea este acoperită, inclusiv Vlădăreanu. Probabil că se va schimba acest lucru, dacă se vor face nişte demersuri la Ministerul Sănătăţii ", spune ginecologoul pe înregistrare.

După audieri doctorul a declarat că cele spuse în înregistrare reprezintă opinia sa personală şi că aceasta ar fi trunchiată.

"Risc să fiu dat afară dacă solicit lucruri ilegale, adică dacă îl solicit pe şeful meu să îmi dea acordul minţindu-l. Totul a fost făcut sub control. Dacă eu nu pot să fiu într-un loc, este echipa mea care face lucrurile astea, iar eu certific. Există un astfel de protocol, dar care este folosit doar în cazuri patologice. Aici nu a fost un caz patologic. Acea înregistrare este opinia mea personală, ce aş face eu sau ce nu aş face dintr-un punct de vedere care nu are nicio legătură cu cazul. Nu aş fi riscat să fiu dat afară, era doar o exprimare. Înregistrarea este trunchiată. Ei nu vor să facă diferenţa dintre cauză şi vină. Problema copilului are o cauză, dar nu e vina nimănui", a declarat medicul după audieri.

Plângerea penală pe numele doctorului a fost depusă în anul 2010. Concluziile expertizei medico-legale cerută de poliţie au ajuns însă abia în martie 2016.

"Cezarienele se aprobau de acasă, din faţa televizorului, de către medicii şefi de secţie. Domnul doctor Tutunaru recunoaşte pe această înregistrare că trebuia să-i facă cezariană. Dar, practic, nu i-a făcut-o pentru că domnul doctor Vlădăreanu, şeful lui, nu i-a aprobat. Bine, noi discuţia dintre cei doi nu o cunoaştem. Pe înregistrare domnul doctor spune că dacă i-ar fi făcut şi-ar fi pierdut locul de muncă.", a declarat avocatul familiei, Dan Tătaru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici