Un nou sfânt, introdus în calendarul ortodox, va fi celebrat pe 4 ianuarie. Educaţia sexuală îi îngrijorează pe reprezentanţii Bisericii

  • Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit miercuri.
  • BOR a decis să introducă un nou sfânt în calendarul bisericesc.
  • Vor fi înfiinţate două parohii în Ljubljana şi Dubai.
  • Reprezentanţii bisericii şi-au manifestat îngrijorarea faţă de educaţia sexuală în şcoli.
8661 afișări
Imaginea articolului Un nou sfânt, introdus în calendarul ortodox, va fi celebrat pe 4 ianuarie. Educaţia sexuală îi îngrijorează pe reprezentanţii Bisericii

FOTO: Facebook Palatul Patriarhiei

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit miercuri, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Participanţii au decis să înscrie numele Sfântului Cuvios Nichifor cel Lepros în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 4 ianuarie.

O altă decizie se referă la incompatibilitatea slujirii clericale cu funcţiile şi demnităţile publice, precizându-se că „arhiereului, preotului, diaconului, monahiei şi monahului din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state”.

De asemenea, Sfântul Sinod a reamintit că, potrivit sfintelor canoane, hirotoniile în treaptele de diacon şi de preot în Biserica Ortodoxă Română se pot săvârşi de către chiriarh doar pentru parohii şi mănăstiri din eparhia pe care o păstoreşte conform prevederilor statutare. „Ierarhul care va hirotoni un candidat aparţinând altei eparhii decât cea pe care o păstoreşte, fără încuviinţarea ierarhului de la care provine candidatul, va fi trimis în judecata Consistoriului arhieresc prim, iar hirotonia va fi declarată nulă”, au stabilit participanţii la Sfântul Sinod al BOR.

Totodată, a fost aprobată înfiinţarea a două noi parohii pentru comunităţile ortodoxe române din Ljubljana (Slovenia) şi din Dubai (Emiratele Arabe Unite). Ambele parohii vor fi sub directa autoritate a Patriarhiei Române.

CITEŞTE AICI: Preafericitul Daniel împlineşte azi 70 de ani. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, decorat de Klaus Iohannis

Membrii Sfântului Sinod au vorbit şi despre educaţia sexuală în şcoli

„Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act cu îngrijorare de recentele încercări de implementare a „educaţiei sexuale”, cu caracter obligatoriu, în învăţământul românesc, precum şi de rezoluţia Parlamentului European, din ziua de 24 iunie 2021, intitulată: Situaţia sănătăţii sexuale şi reproductive şi a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătăţii femeilor (Raportul Matić). Patriarhia Română îşi reafirmă poziţia sa cu privire la păstrarea caracterului opţional al orelor care vizează „educaţia pentru viaţă” şi avertizează asupra riscurilor unei „educaţii sexuale” cu un conţinut ideologic potrivnic valorilor familiei creştine şi inadecvat vârstei copiilor”, au transmis reprezentanţii BOR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici