Un număr de 124 de romi repatriaţi din Franţa au ajuns la Timişoara

Un număr de 124 de romi, care s-au repatriat voluntar din Franţa, au ajuns, vineri seară, pe Aeroportul Internaţional din Timişoara, la bordul unei curse charter.

59 afișări
Imaginea articolului Un număr de 124 de romi repatriaţi din Franţa au ajuns la Timişoara

Un număr de 124 de romi repatriaţi din Franţa au ajuns la Timişoara (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Aeroportului din Timişoara, 124 de romi au sosit cu o cursă charter de la Paris, în jurul orei 18.00.

Unii dintre ei au fost aşteptaţi de rude şi prieteni, în timp ce pentru ceilalţi Prefectura Timiş a pus la dispoziţie două autobuze furnizate de Regia Autonomă de Transport Timişoara, pe care romii care doresc le pot folosi pentru a fi transportaţi la Gara de Nord din municipiu.

Coordonatorul regional al Centrului de Incluziune pentru Romi Timişoara, Ion Golocel, a afirmat că pentru romii sosiţi vineri există programe de incluziune socială.

"Există programe de incluziune socială pe care le desfăşoară Guvernul României prin Agenţia Naţională pentru Romi. În Timişoara există un Centru Regional de Incluziune care se adresează în special comunităţilor de romi. Este opţiunea fiecăruia de a decide unde locuieşte şi în ce condiţii. Noi vom încerca să răspundem nevoilor lor de angajare, astfel încât să aibă un motiv de a se stabili în România", a spus Golocel.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Timiş, Daniela Fetescu, declara că, în cadrul şedinţei comitetului interinstituţional, care a avut loc, vineri, la Palatul Administrativ, s-a decis să se pună la dispoziţia romilor repatriaţi voluntar din Franţa autobuze pentru transportul de la Aeroportul Internaţional din Timişoara la Gara de Nord, pentru cei care nu sunt din localitate.

Conform acesteia, în cadrul şedinţei a fost luată decizia ca, la sosirea în ţară, să fie verificate actele tuturor romilor repatriaţi voluntar din Franţa, iar împotriva celor care sunt în evidenţele Poliţiei să se ia măsurile legale.

Fetescu a precizat că romii care nu au acte de identitate vor fi lăsaţi să intre în ţară.

La întâlnirea de la Palatul Administrativ din Timişoara au participat reprezentanţi ai Direcţiei de Protecţie a Copilului Timiş, ai Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră, ai Poliţiei Judeţene şi reprezentanţi ai romilor.

Franţa a repatriat voluntar, joi, zeci de romi spre Bucureşti, aceste repatrieri în România şi Bulgaria fiind rezultatul unor noi măsuri de securitate decretate la sfârşitul lunii iulie de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Până în 26 august, 371 de romi români vor fi repatriaţi, potrivit cifrelor furnizate de către Guvernul de la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici