Un sicriu, o cruce şi paturi de spital, aduse la protestul bolnavilor cronic

Aproximativ o sută de bolnavi cronic s-au adunat, luni, în Parcul Izvor din Capitală, nemulţumiţi de lipsa fondurilor pentru tratamente şi a medicamentelor din farmacii, oamenii aducând la protest o cruce, un sicriu şi paturi de spital.

129 afișări
Imaginea articolului Un sicriu, o cruce şi paturi de spital, aduse la protestul bolnavilor cronic

Un sicriu, o cruce şi paturi de spital, aduse la protestul bolnavilor cronic (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Responsabilul cu relaţiile publice al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Iulian Petre, a declarat că acest protest ar fi putut fi organizat la Palatul Cotroceni, unde, poate "dintr-un ghiveci cu flori s-ar fi rezolvat problemele", dar că oamenii nu au vrut să se asocieze acţiunea lor cu cele tipic electorale, astfel că au preferat ca locaţie Palatul Parlamentului, unde, de altfel, se decide bugetul Sănătăţii.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a declarat că situaţia din spitale este "tot mai gravă, în multe nemaifiind medicamente, astfel că se intenţionează să se dea statul în judecată pentru faptul că zeci de mii de oameni au murit în ultimii ani, din cauza lipsei fondurilor pentru tratament".

Protestul la care au participat aproximativ o sută de bolnavi cronic s-a încheiat în jurul orei 12.00.

Oamenii au cerut ca bugetul Sănătăţii să fie de minimum 6% din PIB, ei scandând "Vrem sa trăim, nu vrem să murim", "Aveţi grijă că şi voi aţi putea să fiţi ca noi".

Bolnavii au adus la protest un sicriu despre care au spus că simbolizează sistemul sanitar şi o cruce pe care scrie "MS 2009 - 2010".

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Cezar Irimie, a declarat, luni, că acest protest este de fapt un strigăt de disperare al bolnavilor care se confruntă cu lipsurile din sistemul sanitar, ei cerând transparenţa fondurilor în sănătate, acces liber la tratamente şi medicamente şi să nu mai fie trataţi cu indiferenţă de către autorităţi.

Colegiul Medicilor a afirmat că este solidar cu pacienţii aflaţi în prezent într-o situaţie disperată.

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia, a declarat anterior, că 2.700 de persoane cu forme avansate de cancer aşteaptă ca dosarul şi tratamentele să fie aprobate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar la nivel naţional există numai 250 de oncologi care tratează peste 400.000 de pacienţi.

De asemenea, distribuitorii au început să nu mai aprovizioneze spitalele pentru că nu şi-au primit banii, în farmacii nu se mai eliberează medicamentele necesare pacienţilor cu transplanturi, în timp ce persoanele cu boli rare au foarte puţine medicamente compensate.

În plus, listele de aşteptare pentru cei care au hepatită şi scleroză multiplă "devin tot mai lungi".

Preşedintele COPAC a adăugat că asociaţiile pacienţilor cu afecţiuni cronice au luat hotărârea de a acţiona în judecată statul român.

La rândul său, CMR a cerut Guvernului adoptarea urgentă de măsuri pentru a pune în practică revendicările COPAC, respectiv accesul imediat şi necondiţionat la tratament pentru toţi pacienţii, fără discriminare şi fără restricţii, conform Cartei Europene a Drepturilor Pacienţilor şi a legilor româneşti în vigoare; alocarea pentru sănătate a unui buget de cel putin şase la sută din PIB; punerea în practică a sistemului de sănătate centrat pe pacient; transparentizarea fondurilor alocate sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici