Un student din Iaşi, candidat pentru poziţia de rector, acuză că a fost bruscat la ordinul lui Tudorel Toader

  • Un student din Iaşi care şi-a depus candidatura la funcţia de rector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) Iaşi reclamă că a fost bruscat la ieşirea din instituţie, a ordinul lui Tudorel Toader.
  • Candidatura sa nu a fost acceptată şi va face contestaţie.
  • Tudorel Toader nu a dorit să comenteze.
3492 afișări
Imaginea articolului Un student din Iaşi, candidat pentru poziţia de rector, acuză că a fost bruscat la ordinul lui Tudorel Toader

Un student din Iaşi, candidat pentru poziţia de rector, acuză că a fost bruscat la ordinul lui Tudorel Toader

Studentul Silvian Emanuel Man şi-a depus sâmbătă candidatura la funcţia de rector al UAIC. Acesta a anunţat pe contul său de Facebook că este primul student care face acest lucru în România.

„Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 nu prevede cine anume poate candida şi ocupa o astfel de funcţie. Nu există nicio condiţie de apartenenţă la corpul didactic. Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) şi Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (UNAP) au rectori care nu sunt cadre didactice. Cu toate acestea, Biroul Electoral Central (BEC) al universităţii mi-a invalidat candidatura. Voi contesta decizia.”, a explicat tânărul.

Acesta a decis să facă acest pas ca un „un manifest public faţă de lipsa de viziune pe termen lung pentru universitate a profesorului Tudorel Toader, care a fost de jure rector doar o treime de mandat”.

Silvian Man susţine că în perioada în care nu era la Iaşi, Tudorel Toader „a preferat să facă politică şi să aducă prejudicii de imagine comunităţii academice prin încurcarea celor trei funcţii (rector, profesor şi ministru) şi nesocotirea vocaţiei de jurist. (...) Toader a ratat, din perspectiva mea, în mare parte, principalele obiective manageriale propuse în 2016”.

Silvian Man şi-a propus să dezbată problema managementului academic şi rolul studenţilor în guvernarea universitară şi a explicat că deşi a încercat să găsească un contracandidat pentru Tudorel Toader la funcţia de rector, nu a reuşit.

„Nu am reuşit. M-am lovit mereu de reticenţă şi de fricile unor cadre didactice: <Are putere prea mare.>, <Are relaţii înalte, legături cu serviciile etc.>, <Dacă pierd mă poate distruge.> Am înţeles că mulţi membri ai comunităţii academice nu pot ieşi, din păcate, din această paradigmă a reţelelor de putere. Existenţa unor astfel de mentalităţi arată că, de fapt, în universităţile româneşti, nu există libertate academică. Văzând că nu candidează nimeni, am decis să candidez eu! Democraţia universitară nu poate fi simulată, prin natura per se a universităţii. Este nevoie de dezbatere, pluralitate de idei şi de alternative” susţine Man, în postarea în care şi-a anunţat candidatura.

Acesta a explicat şi a publicat şi un video în care se vede cum agenţii de pază ai UAIC vor să îl legitimeze, la scurt timp după ce şi-a depus dosarul de candidatură.

„După depunerea candidaturii, am fost ridicat de către agenţii de pază ai universităţii şi dat afară din corpul principal al instituţiei. Aşa au primit dispoziţie <de sus>, adică de la rectorat. Brusc, mi-au cerut să mă legitimez, dar doar cu carnet de student sau carte de identitate. Alt act nu era valabil. După 8 ani în UAIC, trebuie să fii legitimat. Dar doar tu, care te opui lui Toader, nu altcineva", spune Silvian Man.

Tânărul susţine că nu este prima dată când este dat afară din universitate cu ajutorul pazei.

„Tudorel Toader calcă în picioare democraţia universitară şi dovedeşte că nu are nicio noţiune despre respectarea drepturilor şi libertăţilor academice. Nu are niciun respect pentru libertatea de opinii, libertatea de expresie. El nu vrea pluralism. Ci tudorelism! Iată că în 2020, într-o universitate publică din România, rectorul îşi arogă dreptul de a face uz de agenţii de pază pentru a-l da afară de pe holurile instituţiei pe <studentul incomod>", a mai explicat Silvian Man.

Candidatura sa a fost invalidată, iar contestaţia a fost „respinsă, dar nu pe fond”.

„Sâmbătă am depus contestaţia pe e-mail şi prin curierat rapid, registratura fiind închisă. Termenul de 24 de ore din Metodologia de alegeri pentru depunere a fost respectat şi consider că ar trebui să se aplice regulile de procedură civilă privind calculul termenelor. Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) mi-a răspuns că art. 40 prevede că orice contestaţie se poate depune [doar] la registratură în max. 24 de ore şi poate viza doar aspecte de procedură. În traducere liberă: nu ne interesează că registratura era închisă, tu trebuia să o depui la... registratură! Nu ai depus-o? Nu se ia în calcul! Respinsă!”, mai scrie Silvian Man.

Tânărul vorbeşte despre „denaturare a artei juridice prin folosirea ei în scop personal”.

„Frizează orice logică! Aceasta este măsura <înţelepciunii juridice> a regimului impus de un fost procuror, avocat, judecător la CCR şi ministru al Justiţiei. Aici nu mai este vorba despre mine. Se putea întâmpla oricui. Aici avem un caz clar de denaturare a artei juridice prin folosirea ei în scop personal. Exact de astfel de situaţii similare şi interpretări juridice insidioase se izbesc permanent cadrele didactice şi de cercetare de aproape patru ani, de când Toader a ajuns rector. Nu putem apăra democraţia universitară dacă nu contestăm deciziile abuzive şi nu combatem bullying-ul academic!”, a explicat studentul.

Fostul ministru al Justiţiei, în prezent rector al UAIC Iaşi, Tudorel Toader, nu a dorit să comenteze această situaţie.

„Eu am preferat şi prefer să nu comentez nimic din această abordare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Tudorel Toader.

Alegerile pentru noul rector al UAIC Iaşi vor avea loc pe 11 martie.

Dosarele validate sunt cele ale lui Tudorel Toader şi a profesorului Adrian Muraru, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici