Un tunel secret care duce la arhivele Curţii Supreme a fost descoperit în Muntenegru

Tunelul subteran, lung de 30 de metri, duce la un apartament închiriat în urmă cu două luni, determinându-l pe preşedintele Jakov Milatovic să exclame că „este un atac la adresa sistemului nostru judiciar”.

10797 afișări
Imaginea articolului Un tunel secret care duce la arhivele Curţii Supreme a fost descoperit în Muntenegru

Un tunel subteran, lung de 30 de metri, care leagă un apartament de depozitul judiciar al Curţii Supreme din Podgorica, capitala Muntenegrului, a uimit poliţiştii care l-au descoperit recent. În ultimii doi ani, în clădire au fost depozitate aproape 10 tone de droguri confiscate şi alte probe împotriva crimei organizate.

Vestea a fost dată în urmă cu câteva zile de ministrul de Interne Filip Adzic, care a anunţat deschiderea unei anchete judiciare: „A fost o acţiune bine planificată şi organizată, pregătită de luni de zile şi care seamănă cu o acţiune”, a spus Adzic, adăugând că apartamentul din care pornea tunelul subteran fusese închiriat în iulie.

Investigaţiile se concentrează pe şase persoane. Şeful poliţiei din Muntenegru a declarat că excavarea a durat luni de zile. Mass-media a evocat evadarile de închisoare de mare profil, inclusiv cea a fostului baron al drogurilor, Joaquin El Chapo Guzman, dintr-o închisoare mexicană de maximă securitate, în 2015, printr-un tunel din celula sa.

Nu este încă clar de ce a fost săpat tunelul. Iniţial s-a vorbit despre furtul unor probe importante, dar preşedintele Înaltei Curţi, Boris Savic, a dat asigurări că nu au fost furate niciun document judiciar şi nicio probă.

„Am stabilit că articolele din depozit au fost mutate din locaţia lor anterioară. Lista este completă, aproape nimic nu lipseşte. S-a stabilit că obiectele au fost împrăştiate. Informaţia că ceva a fost furat este incorectă”, a explicat el.

Pentru premierul Dritan Abazović, tunelul nu ar fi putut fi săpat fără ajutorul cuiva din cadrul Curţii, mai ales că operaţiunea a coincis cu începerea lucrărilor de renovare a locaţiei.

Preşedintele Muntenegrului, Jakov Milatovic, a cerut o anchetă rapidă şi eficientă: „Acesta este un atac la adresa sistemului nostru de justiţie şi a ţării noastre”.

Muntenegru, un mic stat membru NATO din Balcani, luptă cu criminalitatea şi cu corupţia, în timp ce aşteaptă să adere la Uniunea Europeană. Ţara este considerată una dintre principalele rute de contrabandă cu droguri în Europa de Vest.

În 2022, fosta şefă a celei mai înalte instanţe din Muntenegru, Vesna Medenica, a fost arestată sub acuzaţia că a ajutat la ascunderea operaţiunii de trafic de droguri a fiului ei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici