Uniforma nazistă a lui Radu Mazăre, în Raportul Departamentului de Stat

Raportul Departamentului de Stat critică atitudini antisemite la nivelul societăţii româneşti, menţionând că primarul Radu Mazăre a purtat o uniformă nazistă la o paradă de modă, dar şi că un seminar la care au fost distribuite materiale antisemite a fost sponsorizat de Consulatul din New York.

339 afișări
Imaginea articolului Uniforma nazistă a lui Radu Mazăre, în Raportul Departamentului de Stat

Uniforma nazistă a lui Radu Mazăre, în Raportul Departamentului de Stat (Imagine: Ştefan Ciocan /Mediafax Foto)

În document sunt menţionate şi declaraţiile antisemite ale PRM.

Raportul Departamentului de Stat privind situaţia drepturilor omului citează Centrul de Monitorizare a Antisemitismului din România (MCA), potrivit căruia autorităţile române au avut tendinţa de a diminua importanţa actelor de vandalism antisemitic, atribuindu-le în general copiilor, beţivilor sau persoanelor cu probleme psihice. Raportul menţionează de asemenea că nu au fost făcute anchete complete şi nici nu au existat condamnări pentru aceste fapte.

"La 18 iulie, la un spectacol de modă de la Mamaia, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a defilat îmbrăcat în uniformă de ofiţer nazist, însoţit de fiul său de 15 ani, îmbrăcat în uniformă de soldat nazist", notează raportul.

Documentul citat adaugă că mai multe asociaţii şi instituţii din România s-au sesizat în legătură cu acest eveniment, iar MCA a depus o plângere la Procurorul Greneral împotriva lui Radu Mazăre. Raportul observă de asemenea că în urma unei solicitări a MCA, Biroul procurorului general a anunţat la 24 septembrie că acest caz este în sarcina Procuraturii din Constanţa, iar investigaţia este într-un stadiu preliminar. La 3 decembrie, MCA a făcut o nouă solicitare pentru a afla în ce stadiu este cazul, se mai arată în raport, care precizează că, până la sfârşitul lui 2009, Mazăre nu fusese pus sub acuzare. Documentul notează însă şi faptul că, la 22 iulie, Mazăre şi-a cerut scuze pentru gestul său.

Raportul mai arată că, la 17 ianuarie (2009 - n.r.), Consulatul General din New York a sponsorizat un seminar la care un binecunoscut contestatar al Holocaustului a distribuit documente cu un articol pe care îl scrisese şi care nega Holocaustul şi conţinea opinii antisemite.

Pe de altă parte, Institutul Elie Wiesel pentru Studierea Holocaustului din România s-a plâns Consiliului municipiului Bucureşti în legătură cu evenimente antisemite care au avut loc în Capitală, în instituţii care intră în supravegherea sa. De exemplu, notează raportul, în ianuarie, Muzeul de Istorie Bucureşti a găzduit două lansări de cărţi şi o conferinţă la care au fost exprimate opinii antisemite şi care negau Holocaustul. Documentul semnalează de asemenea că în martie un centru cultural a găzduit lansarea unei cărţi care prezenta opiniile legionarilor.

Consiliul municipal a răspuns plângerilor precizând că muzeul nu a făcut altceva decât să închirieze spaţiul sponsorilor evenimentelor.

Departamentul de Stat mai arată că, în decembrie, MCA a avertizat că sunt în continuare răspândite pe internet opinii antisemite, rasiste, xenofobe şi naţionaliste. Totodată, de-a lungul întregului an, presa extremistă din România a continuat să publice articole antisemite. Mişcarea Noua Dreaptă a continuat să răspândească ideile Gărzii de Fier în media şi pe Internet. Totodată, raportul notează că autorităţile au investigat ocazional autorii, însă toate tribunalele i-au achitat.

Totodată, Partidul România Mare, condus de Corneliu Vadim Tudor, a continuat să facă publice declaraţii şi articole cu un puternic conţinut antisemit.

Legea interzice negarea Holocaustului în public, dar nu au fost puneri sub acuzare din acest motiv pe parcursul lui 2009. "Pe parcursul anului, au fost exprimate opinii şi atitudini antisemite în talk-show-uri ale posturilor particulare de televiziune, care nu au răspuns plângerilor formulate de organizaţiile evreieşti. Extremiştii au continuat să nege public faptul că în ţară ar fi fost Holocaust sau că liderul ţării din al doilea Război Mondial, mareşalul Ion Antonescu, a participat la atrocităţile Holocaustului pe teritoriul administrat de ţară", se arată în raport.

Departamentul de Stat american arată că Guvernul a făcut progrese în eforturile de a introduce studierea Holocaustului şi de altfel a introdus Holocaustul în cursurile de istorie referitoare la perioada celui de-al doilea Război Mondial, din clasele VII-XII.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici