Unităţile de învăţământ preuniversitar de stat vor fi finanţate pe baza standardelor de cost

Unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, finanţate din bugetele locale, vor primi fonduri pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar/an, pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, a decis Guvernul în şedinţa de miercuri.

46 afișări
Imaginea articolului Unităţile de învăţământ preuniversitar de stat vor fi finanţate pe baza standardelor de cost

Unităţile de învăţământ preuniversitar de stat vor fi finanţate pe baza standardelor de cost (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Standardele de cost vor fi stabilite prin aplicarea unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de alţi indicatori specifici de învăţământ, şi ţinând cont dacă unitatea de învăţământ se află în mediul urban sau rural.

Punctul de reper decis de Guvern a fost învăţământul gimnazial din mediul urban, pentru care coeficientul este 1 şi pentru care a fost stabilit standardul de cost/elev la 2.857 lei.

Pentru învăţământul în limbile minorităţilor se aplică coeficienţi suplimentari la stabilirea standardelor de cost. Prin aplicarea acestor coeficienţi, standardele de cost cresc sau scad în funcţie de criteriile mai sus menţionate.

Tot în domeniul educaţiei, Executivul a decis diferenţierea pe zone geografice şi localităţi a indemnizaţiei ce se acordă personalului didactic calificat de predare.

Diferenţierea pe zone şi localităţi izolate va fi de maximum 20% şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici