Video Unităţile de producţie de la ArcelorMittal Galaţi, afectate de grevă (Video ProTv)

Cei aproape 30 de reprezentanţi ai protestatarilor de la ArcelorMittal Galaţi au fost avertizaţi, luni, în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii patronatului, că mai multe unităţi de producţie sunt afectate de greva iniţiată de sindicatul Solidaritatea, dar greviştii sunt decişi să continue protestele.

54 afișări
Gheorghe Tiber, preşedintele sindicatului Solidaritatea, a anunţat, luni, în faţa a aproximativ 800 de protestatari care erau, în jurul 14.45, în faţa principalei căi de acces în combinatul ArcelorMittal Galaţi, că la întâlnirea cu reprezentanţii patronatului le-a fost prezentată o listă cu unităţile care funcţionează la parametri reduşi, printre acestea numărându-se Uzina Cocso-chimică, Furnalele 3 şi 4, Oţelăria 3, Laminoarele de tablă groasă 1 şi 2, precum şi Linia de zincare.

De asemenea, participanţilor la grevă li s-a pus în vedere că emisiile de noxe depăşesc de 10 şi chiar de 20 de ori nivelul atins într-o zi normală de lucru.

"S-au referit doar la utilaje, nu şi la oameni, nu i-a interesat nimic de soarta angajaţilor. Noi avem să le transmite un singur lucru: Continuăm greva!", a declarat Gheorghe Tiber, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Sindicaliştii au fost invitaţi la o nouă rundă de discuţii luni seară, începând cu ora 19.00, dar au anunţat că nu se vor duce din nou la turnul administrativ. Ei au precizat că aşteaptă ca reprezentanţii patronatului să vină la poartă şi să negocieze cu sindicaliştii "dacă vor să facă acest lucru cu adevărat".

Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Arcelor Mittal Galaţi, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu comentează cele discutate în cadrul întâlnirii dintre patronat şi sindicate.

Printr-un comunicat de presă, conducerea ArcelorMittal Galaţi (fostul SIDEX) solicită liderilor sindicatului Solidaritatea şi celor circa 700 de angajaţi care au intrat, luni, în grevă generală, să respecte obligaţiile legale privind asigurarea siguranţei salariaţilor combinatului şi a locuitorilor oraşului.

"Suntem îngrijoraţi de faptul că liderii sindicatului Solidaritatea nu îşi asumă nicio responsabilitate pentru acţiunile pe care le organizează. ArcelorMittal Galaţi este o unitate cu foc continuu, ceea ce înseamna că există o serie de obligaţii legale care trebuie respectate pentru a asigura atât siguranţa angajaţilor cât şi cea a locuitorilor oraşului Galaţi", a declarat luni, într-un comunicat, directorul de comunicare al companiei, Dorian Dumitrescu.

Potrivit ArcelorMittal, cei circa 700 de salariaţi care au încetat lucrul nu dau nicio atenţie procedurilor de securitate a operaţiunilor, deşi ar trebui să le respecte.

Greva generală, declanşată luni după ora 6:00, a afectat, în primele patru ore, activitatea în zonele bateriilor de cocsificare, oţelăriei şi ale unor laminoare, se mai arată în comunicat.

Nouă din cele unsprezece sindicate din ArcelorMittal Galaţi au acceptat săptămâna trecută propunerea conducerii combinatului de majorare a venitului mediu anual cu 12%, cu începere de la 1 ianuarie 2008. Acest procentaj include toate primele, bonusurile şi alte beneficii asigurate salariaţilor companiei. Majorarea efectivă a salariului de bază este de 9,5%.

Plăţile aferente acestor majorări vor fi efectuate în cursul zilei de luni, 14 aprilie, se precizează în comunicat.

Unul dintre sindicatele care nu au acceptat propunerea, Solidaritatea, a decis să iniţieze greva.

"Am invitat liderii sindicatului Solidaritatea pentru a discuta aspectele organizatorice ale grevei pe care au anunţat-o. Invitaţiile au fost trimise de două ori în timpul week-end-ului, dar niciunul dintre lideri nu le-a dat curs. Credem că acest comportament arată clar că liderii Solidaritatea acţionează cu un dispreţ total faţă de obligaţiile lor legale", a mai spus reprezentantul companiei.

Cei circa 600-800 de angajaţi ArcelorMittal Galaţi membri ai sindicatului Solidaritatea aflaţi în grevă cer mărirea salariilor şi au scandat lozinci împotriva conducerii companiei şi liderilor celorlalte sindicate, care au acceptat oferta de salarizare propusă de patronat.

Sindicaliştii au forţat, în jurul orei 8.30, poarta de la principala cale de acces, aruncând cu sticle cu apă, conserve, pâine şi pietre în curtea instituţiei. Violenţele au încetat în momentul în care agenţii de pază au folosit spray lacrimogen.

În jurul orei 10:30, sindicaliştii s-au îndreptat către cantina combinatului, pentru o pauză de masă, dar în jurul orei 12.00, au început din nou să se adune în faţa principalei căi de acces în combinat.

Liderul Solidaritatea, Gheorge Tiber, a declarat agenţiei MEDIAFAX că au fost strânse 3.800 de semnături de la muncitori din toate schimburile pentru declanşarea grevei, dar că numărul celor care se vor implica efectiv ar putea fi mai mic, din cauza unor "presiuni" făcute în ultimele zile asupra muncitorilor de către reprezentanţii patronatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici