Uniunea Europeană este "foarte departe" de obiectivul de a planta 3 miliarde de copaci până în 2030

Uniunea Europeană este departe de a-şi respecta angajamentul de a planta cel puţin 3 miliarde de copaci până la sfârşitul deceniului, a declarat miercuri un înalt oficial al Comisiei Europene.

229 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană este "foarte departe" de obiectivul de a planta 3 miliarde de copaci până în 2030

Ca parte a Pactului Verde european, executivul UE s-a angajat în 2020 să stimuleze plantarea de arbori în cadrul unui efort de a creşte rezervoarele de carbon ale blocului comunitar, de a combate pierderea biodiversităţii şi de a atenua impactul schimbărilor climatice, scrie Politico.

Însă, patru ani mai târziu, "suntem foarte departe de a ajunge la 3 miliarde de copaci până în 2030", a declarat comisarul pentru Mediu, Virginijus Sinkevičius, în cadrul unui eveniment organizat de Comisia Europeană.

Potrivit unui instrument online creat de Comisie, până în prezent au fost plantaţi doar 14,9 milioane de copaci. Belgia se află în fruntea listei, cu peste 5 milioane, urmată de Republica Cehă, cu aproximativ 3 milioane, şi de Franţa, cu puţin peste 2 milioane de copaci plantaţi.

Pentru a atinge obiectivul, UE ar fi trebuit să planteze în medie 300 de milioane de copaci în fiecare an, începând din 2020.

Sinkevičius a subliniat că "doar o mică parte" din arborii plantaţi în UE sunt raportaţi în prezent în cadrul instrumentului Comisiei. Dar el a recunoscut că, în concluzie, "trebuie să plantăm cu adevărat mai mulţi copaci".

Pentru ca un copac să fie luat în considerare în vederea atingerii obiectivului de 3 miliarde, acesta trebuie să fie considerat "adiţional" şi trebuie să aducă beneficii biodiversităţii şi luptei împotriva schimbărilor climatice.

Aceste condiţii sunt dificil de îndeplinit, a declarat Florika Fink-Hooijer, director general al departamentului de mediu al Comisiei, în timpul evenimentului.

Finanţarea a fost, de asemenea, o problemă, a adăugat ea, menţionând că sunt necesare mai multe stimulente financiare, atât la nivelul UE, cât şi la nivel naţional, pentru a încuraja plantarea de arbori în întregul bloc comunitar, inclusiv în oraşe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici