UNJR cere preşedintelui Iohannis să sesizeze CCR pentru conflict juridic constituţional

UNJR a transmis, marţi, o scrisoare către Klaus Iohannis prin care solicită ca acesta să sesizeze Curtea Constituţională, pe motiv de conflict juridic între Senat şi puterea judecătorească, conflict generat de hotărârea din martie prin care se modifică hotărârile de validare a membrilor CSM.

1249 afișări
Imaginea articolului UNJR cere preşedintelui Iohannis să sesizeze CCR pentru conflict juridic constituţional

UNJR cere preşedintelui Iohannis să sesizeze CCR pentru conflict juridic constituţional

Printr-un comunicat de presă, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) anunţă, marţi, că a trimis o scrisoare către Preşedenţie, prin care îi cere lui Klaus Iohannis să sesizeze Curtea Constituţională (CCR) legat de un conflict juridic între Senat şi puterea judecătorească, ce ar fi fost generat de o decizie a Senatului prin care hotărârile iniţiale de validare a membrilor CSM au fost modificate în ceea ce priveşte modul de calcul al duratei mandatului acestora.

Decizia Senatului, din data de 7 martie, prevede că împlinirea termenului de şase ani pentru un mandat CSM se face individual, pentru fiecare mandat de la data validării acestuia, şi nu în ianuarie 2017, când se împlinescu şase ani de la investirea din 2011 a actualului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM).

"Trecerea de la alegeri unice, colective pentru Consiliului Superior al Magistraturii, la alegeri individuale, ar duce la situaţia halucinantă în care magistraţii din România ar ţine-o în campanii electorale interne şi alegeri continue. O astfel de situaţie ar perturba întregul sistem de justiţie din Romînia, cu consecinţe negative directe asupra cetăţenilor", se arată în scrisoarea trimisă către preşedinte.

Cei de la UNJR susţin că situaţia este una tensionată şi că este nevoie de o sesizare a CCR “pentru a evita un blocaj instituţional”.

Conflictul juridic de natură constituţională dintre autorităţi publice presupune "acte sau acţiuni concrete prin care o autoritate sau mai multe îşi arogă puteri, atribuţii sau competenţe, care, potrivit Constituţiei, aparţin altor autorităţi publice, ori omisiunea unor autorităţi publice, constând în declinarea competenţei sau în refuzul de a îndeplini anumite acte care intră în obligaţiile lor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici