Unsprezece suspecţi de fraude, reţinuţi de poliţişti într-o săptămână

Unsprezece suspecţi de fraude au fost reţinuţi, pentru fraude, poliţiştii punând sub acuzare, într-o săptămână, 175 de persoane, pentru evziune fiscală, înşelăciuni comerciale, fals.

230 afișări
Imaginea articolului Unsprezece suspecţi de fraude, reţinuţi de poliţişti într-o săptămână

Unsprezece suspecţi de fraude, reţinuţi de poliţişti într-o săptămână (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Poliţia Română informează, sâmbătă, că poliţiştii specializaţi în investigarea fraudelor au desfăşurat activităţi de prevenire, descoperire şi cercetare specifice pentru protejarea mediului de afaceri şi împotriva actelor ilegale care afectează relaţiile concurenţiale, constatând, în perioada 14 - 20 mai, 167 de infracţiuni, de comiterea cărora sunt suspectate 175 de persoane (11 persoane reţinute/arestate).

Cele mai frecvente infracţiuni descoperite au fost de evaziunea fiscală (51), înşelăciuni în relaţiile comerciale (20), fals în înscrisuri (19) şi 18 la Legea 86/2006 privind Codul vamal. Au mai fost constatate şase fapte de corupţie, cinci privind Codul fiscal, patru infracţiuni de delapidare, patru la Legea 59/1934 privind legea cecului, tot patru la legea 8/1996 privind drepturile de autor şi conexe, trei de abuz în serviciu şi tot atâtea de gestiune frauduloasă.

25 de persoane sunt cercetate în 21 de dosare complexe, faptele comise având urmări deosebit de grave prin cuantumul prejudiciului sau al numărului mare de persoane implicate.

De exemplu, poliţiştii Serviciului Investigarea Fraudelor Giurgiu au acţionat în localitatea Hereşti, judeţul Giurgiu, pe linia prevenirii şi combaterii traficului ilicit cu legume şi fructe. Au fost depistate două microbuze, ambele transportând 5.007 kg. de varză albă, 1.132 kg. de cartofi şi 2.554 kg. de roşii.

Din verificările efectuate, a rezultat faptul că mărfurile transportate nu aveau documente legale de provenienţă, luându-se măsura confiscării, în vederea valorificării, conform legii 12/1990 republicată. Legumele au fost achiziţionate din Bulgaria şi aveau destinaţia comercializării pe piaţa internă din România. Persoanele depistate au fost sancţionate contravenţional. Valoarea estimată a bunurilor ridicate în vederea confiscării este de aproximativ 13.000 de lei.

Pe de altă parte, poliţiştii de investigarea fraudelor din Timiş efectuează cercetări privind un bărbat, faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale, pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute şi pedepsite de Legea 571/2003 şi Legea 86/2006. Astfel, la data de 13 decembrie 2010, în timp ce se deplasa cu un autoturism în judeţul Timiş, a fost depistat în trafic, transportând 15.170 pachete ţigări cu timbru Republica Serbia. Bărbatul este suspect de săvârşirea infracţiunii de deţinere în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile supuse marcării, fără a fi marcate corespunzător peste limita de 10.000 ţigarete şi infracţiunii de contrabandă, având în vedere că, pentru produsele menţionate, cel în cauză nu a putut prezenta documente de provenienţă, acestea fiind sustrase de la controlul vamal şi cunoscând faptul ca produsele sunt destinate săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

A fost începută urmărirea penală împotriva unei femei de cetăţenie bulgară, care, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din Bucureşti, a înregistrat în evidenţa contabilă achiziţii intracomunitare şi livrări intracomunitare care nu au la bază operaţiuni reale (livrări intracomunitare către societăţi din Marea Britanie).

În baza autorizaţiilor de percheziţie emise de Judecătoria Caracal, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Olt, împreună cu luptători din cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă, sprijiniţi informativ de ofiţeri DGIPI, au efectuat 11 percheziţii domiciliare pe linia prevenirii şi combaterii faptelor din domeniul comercializării ţigaretelor de contrabandă. Astfel, au fost identificate 17.711 pachete ţigări (354.220 de ţigarete) de provenienţă Republica Moldova şi Serbia, fără ca acestea să fie timbrate şi etichetate în conformitate cu prevederile legale, în valoare de aproximativ 139.424 de lei.

În conformitate cu prevederile Legii 86/2006 şi Legii 571/2003 - deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit titlului VII, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, în cauză sunt continuate cercetările, cantitatea respectivă de ţigări fiind indisponibilizată.

Doi bărbaţi, suspectaţi că au achiziţionat ţigări de contrabandă fără plata taxelor vamale, pe care le-au depozitat la domiciliile lor, de unde ulterior le-au comercializat pe raza municipiului Slatina, la diverse persoane fizice şi juridice, fără plata accizelor şi a celorlalte taxe datorate Bugetului General Consolidat al Statului, au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

Poliţişti ai Serviciul de Investigare a Fraudelor Suceava, în colaborare cu o patrulă de poliţie rutieră, din cadrul Biroului Rutier Suceava, au oprit, pentru control, două autoturisme care transportau ţigări de contrabandă.

În urma controlului autoturismelor s-a stabilit că acestea conţin ţigări pentru care nu s-a putut face dovada provenienţei, astfel, conducătorii auto au fost conduşi la sediul Poliţiei Municipiului Suceava.

În urma inventarierii bunurilor, s-a constatat că într-unul dintre autoturisme au fost găsite 2.311 pachete de ţigări, iar în celălalt au fost găsite 3.084 pachete de ţigări, cu banderolă Republica Ucraina. Valoarea aproximativă a bunurilor ridicate în vederea confiscării este de 5.503 de lei. În cauză, s-au indisponibilizat autoturismele şi ridicat întreaga cantitate de ţigări, în vederea confiscării.

Faţă de suspecţi, ambii din judeţul Constanţa, s-a dispus începerea urmăririi penale, pentru comiterea infracţiunii de contrabandă, fiind luată totodată măsura reţinerii pentru 24 de ore.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici