Unul dintre cele mai mari oraşe din lume interzice utilizarea gazului în clădirile noi. Centralele termice pe gaz ar putea deveni istorie şi în România

  • Oraşul New York a decis să interzică utilizarea gazului în clădirile noi.
  • Această decizie vine în contextul reducerii emisiilor de carbon.
  • Tot mai multe oraşe iau această decizie în Statele Unite.
11126 afișări
Imaginea articolului Unul dintre cele mai mari oraşe din lume interzice utilizarea gazului în clădirile noi. Centralele termice pe gaz ar putea deveni istorie şi în România

Unul dintre cele mai mari oraşe din lume interzice utilizarea gazului în clădirile noi. Centralele termice pe gaz ar putea deveni istorie şi în România

Consiliul municipal din New York a votat miercuri interzicerea folosirii gazului natural în clădirile noi, lucru deja practicat în tot mai multe oraşe mici din SUA care încearcă să treacă de la combustibili fosili la forme mai curate de energie. Clădirile noi din cel mai mare oraş din Statele Unite, cu 8,8 milioane de locuitori, vor trebui să folosească electricitatea pentru încălzire şi gătit potrivit votului consiliului care a fost transmis pe site-ul oficial, potrivit Reuters.

“Proiectul de lege care interzice utilizarea gazului în clădirile noi ne va ajuta să facem tranziţia către un viitor mai verde şi să atingem neutralitatea emisiilor de carbon până în anul 2050” a declarat Corey Johnson, preşedintele Consiliului Local, menţionând “Suntem într-o criză climatică şi trebuie să luăm toate toate măsurile necesare pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentru a ne proteja oraşul”.

Ministerul Mediului din România pregăteşte măsuri


Pe termen scurt, noua lege nu va face nimic pentru a reduce emisiile de carbon, deoarece numeroase clădiri mai vechi nu vor fi afectate, iar noile structuri ar folosi oricum electricitate generată pe bază de combustibili. Pe termen lung, însă, emisiile de carbon vor scădea, deoarece statul intenţionează să înceteze utilizarea combustibililor fosili pentru a genera energie. Legea se va aplica clădirilor noi sub şapte etaje din 2023 şi celor de peste şapte etaje din 2027. Până acum cel mai populat oraş american care a interzis gazul în clădirile noi este San Jose din California, cu aproximativ un milion de locuitori.

Şi în România se doreşte punerea în aplicare a unei asemenea măsuri. Luna trecută, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a scris pe Facebook că e nevoie de măsuri concrete pentru reducerea emisiilor şi propunea interzicerea centralelor termice proprii în apartamente. “Pregătim la minister un set de măsuri care conţine printre altele şi interdicţia de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum. Aceste locuinţe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la reţelele de încălzire ale oraşelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acţiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor” a scris acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici