Unul dintre romii prezenţi la sărbătoarea de la Costeşti, ridicat de poliţişti pentru că avea pistol la brâu

Unul dintre participanţii la sărbătoarea romilor de la Costeşti a fost ridicat de jandarmi întrucât avea asupra sa un pistol cu bile de cauciuc, pe care îl purta la brâu, în timp ce dansa alături de lăutari.

219 afișări

Jandarmii au fost sesizaţi de către jurnalişti că un bărbat care dansa alături de lăutari are la brâu un pistol.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Vâlcea, Liviu Iordache, bărbatul, care avea asupra sa o armă neletală, respectiv un pistol cu bile de cauciuc, a fost ridicat de jandarmi, fiind preluat de poliţişti.

"Bărbatul a fost dus de către jandarmi şi poliţişti la locul unde se afla maşina oamenilor legii. Se numeşte Gheorghe Stănescu, are 30 de ani şi este din comuna Osica de Jus din judeţul Olt. El a fost ridicat de poliţişti în timp ce dansa şi se pregătea să facă o dedicaţie muzicală. O parte dintre persoanele cu care venise au vociferat în momentul în care bărbatul a fost preluat şi dus la maşinile Poliţiei şi Jandarmeriei pentru cercetări, dar nu s-a întâmplat nimic deosebit, nu au fost acte de violenţă, iar ulterior prietenii acestuia s-au liniştit", a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vâlcea.

Conform sursei citate, bărbatul le-a spus oamenilor legii că nu ştia că nu are voie să deţină arme în locuri publice.

Reprezentantul Jandarmeriei a mai spus că în zona desfăşurării manifesrărilor de la Costeşti se află mai multe echipeje de jandarmi şi poliţişti.

Câteva mii de romi din toată ţara au venit, joi, la Costeşti, pentru a sărbători Ziua Naţională a Romilor, o manifestare devenită tradiţie de peste două decenii de Sfânta Maria Mică, ce începe la Mănăstirea Bistriţa cu slujbă religioasă şi rugăciuni la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul.

După rugăciunea şi slujba religioasă de la mănăstire, romii căldărari, argintari şi gaborii care sărbătoresc ziua de Sfânta Maria Mică au mers în poiana din Costeşti, judeţul Vâlcea, unde îşi etalează bogăţiile: maşini de lux, salbe de aur, inele, ghiuluri şi lanţuri din metale preţioase şi întâind o masă mare, cu sarmăluţe, cârnaţi la ceaun, friptură la proţap, dar şi cu vin, ţuică şi fructe.

Legenda spune că un bulibaşă bătrân şi bolnav din judeţul Gorj s-a rugat la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa pentru a-l ierta de păcate. Imediat ce a ieşit de pe poarta bisericii, bătrânul rom a murit, iar vestea că Sfântul a venit în ajutorul bulibaşei s-a răspândit repede printre romi şi de atunci, în fiecare an, de Sfânta Maria Mică vin să se roage la moaştele acestuia.

La manifestările de la Costeşti participă aproximativ 3.500 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici