UPDATE: Canicula face noi victime

O femeie din Galaţi a murit şi alte câteva zeci de persoane din întreaga ţară au apelat la Salvare din cauza caniculei.

1 afișare
Imaginea articolului UPDATE: Canicula face noi victime

Canicula face noi victime

Tinca Munteanu din Galaţi, în vârstă de 69 de ani, cu afecţiuni cardiace, a murit din cauza căldurii, marţi dimineaţă, în timp ce îşi uda grădina.

"Bătrâna era cunoscută cu antecedente cardiace şi a murit din cauza căldurii, în timp ce îşi uda grădina din faţa blocului în care locuia. Motivul exact al morţii va fi stabilit de specialiştii Institutului de Medicină Legală", a declarat Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Galaţi.

Cel mai probabil, femeie a suferit un infarct generat de expunerea prelungită la soare, chiar dacă la acea oră temperatura nu era foarte mare, fiind de aproximativ 28-29 de grade Celsius. Decesul va fi raportat Ministerului Sănătăţii.

Peste 50 de persoane au căzut în stradă, marţi, până la ora 16.00, în Capitală, din cauza caniculei, jumătate dintre ei fiind vârstnici, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, Adrian Neacşu, director executiv la Autoritatea de Sănătate Publică.

"Nu mai ştim cum să procedăm ca să convingem persoanele vârstnice să stea în casă în zilele caniculare. Totuşi, comparativ cu ziua precedentă, când am avut 85 de căzuţi în stradă, marţi numărul lor a scăzut, ajungând până la ora 16.00 la 54. În schimb, nu putem vorbi de decese cauzate de canciulă. În Bucureşti, zilnic, numai la Serviciul de Ambulanţă sunt anunţate între opt şi zece decese, iar 20-30 sunt înregistrate în alte locuri. Niciunul nu a fost cauzat de caniculă", a mai spus Neacşu.

Solicitările la Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti (SAMB) sunt cu 10 la sută mai mari în zilele caniculare decât în perioada cu temperaturi normale sezonului estival.

Alte cinci persoane din Bistriţa-Năsăud au fost internate, în cursul zilei de marţi, la Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud cu afecţiuni cauzate de caniculă.

Medicul Anabela Gonczi de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud a informat că maşinile Salvării au fost solicitate să ridice de pe stradă trei persoane leşinate şi să transporte la spital un bărbat şi un copil care s-au deshidratat.

În condiţiile în care meteorologii au prognozat că vor fi temperaturi extrem de ridicate în următoarele zile, medicii atrag atenţia asupra faptului că expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezintă un stres asupra organismului, iar fără o hidratare corespunzătoare, care să menţină temperatura în jur de 37 grade Celsius, pot apărea crampele de căldură, insolaţie, epuizare sau şoc hipertermic.

Meteorologii au atenţionat, luni, cu codul galben autorităţile din aproape întreaga ţară asupra caniculei ce va afecta majoritatea regiunilor României în perioada 17 - 22 iulie, insistând asupra a nouă judeţe care, pentru zilele de 19 şi 20 ale lunii, au primit cod portocaliu. Astfel, marţi şi miercuri, în Banat, Crişana, Oltenia, Muntenia şi în sudul şi estul Moldovei, temperatura aerului va urca până la 38 de grade.

De joi şi până duminică, vremea fi caniculară în majoritatea regiunilor, cu valori de temperatură ce vor depăşi frecvent 36 de grade. Situaţia însă devine mai grea în zilele de joi şi vineri, când în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, dar şi în Bucureşti, temperaturile ar putea ajunge până la 40 de grade.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici