Urşii agresivi din Bucegi, capturaţi şi transferaţi în rezervaţia de la Zărneşti

Urşii agresivi din Munţii Bucegi, care în ultima perioadă au atacat, în repetate rânduri, atât oameni, cât şi turme de animale domestice vor fi capturaţi şi transportaţi în rezervaţia de la Zărneşti, judeţul Braşov .

18 afișări
Imaginea articolului Urşii agresivi din Bucegi, capturaţi şi transferaţi în rezervaţia de la Zărneşti

Urşii agresivi din Bucegi, capturaţi şi transferaţi în rezervaţia de la Zărneşti

Reprezentanţi ai Parcului Natural Bucegi, ai Regiei Naţionale a Pădurilor, salvamontişti, jandarmi şi autorităţi locale s-au întâlnit, joi, la Muzeul Cinegetic Posada pentru a discuta pe tema măsurilor care trebuie luate, astfel încât atacurile urşilor asupra turiştilor şi localnicilor de pe Valea Prahovei să înceteze.

Potrivit specialiştilor, împuşcarea urşilor agresivi nu este o soluţie, mai ales în condiţiile în care în Parcul Natural Bucegi vânătoarea este interzisă.

"Împuşcarea nu trebuie sa fie neapărat prima măsură atunci când constaţi că animalul, în mod repetat, a făcut pagube asupra gospodăriilor sau chiar asupra turiştilor. Se poate lua în calcul măsura extremă, împuşcarea, dar aceasta nu stă la îndemâna oricui", a afirmat şeful Serviciului Vânătoare din Regia Naţională a Pădurilor, Petre Gargarea.

Potrivit specialiştilor, România are cea mai mare populaţie de urşi din Europa, numărul acestora depăşind, în acest moment, 6.200 de exemplare, ceea ce înseamnă 47% din numărul total de pe continent, exceptând Rusia. Cei prezenţi la discuţia de joi, de la Muzeul Cinegetic Posada, au afirmat că măsuri urgente trebuie luate pentru stoparea turismului la ghenele de gunoi, din cartierul Răcădău, din Braşov, unde cinci urşi continuă să coboare în oraş în căutare de hrană, animalele putând deveni oricând agresive.

Specialiştii mai spun că există probleme cauzate de atacurile urşilor în zona limitrofă staţiunilor prahovene Sinaia şi Buşteni, unde, în ultima perioadă, mai mulţi oameni au fost atacaţi de urşi, o turistă americancă fiind ucisă pe o potecă din Bucegi. Ca măsură de urgenţă, autorităţile şi pădurarii vor construi bariere de hrană la marginea localităţilor de pe Valea Prahovei şi din Braşov unde s-a constatat că urşii coboară în oraşe. De asemenea, specialiştii propun majorarea cuantumului amenzilor turiştilor care campează în locuri neamenajate şi care ademenesc animalele cu hrană, considerând că prezenţa turiştilor şi a resturilor de hrană pe care aceştia le aduc în ariile protejate reprezintă unul dintre motivele pentru care urşii coboară în localităţi şi atacă oameni şi animale domestice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici