Urşii, tot mai prezenţi în localităţi. Ministrul Mediului anunţă că în ultimul an au fost 200 de intervenţii

Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunţat că în ultimul an, după intrarea în vigoare a ordonanţei care a reglementat intervenţia împotriva urşilor periculoşi, au avut loc peste 200 de astfel de acţiuni, iar cele mai multe au constat în alungarea animalelor.

219 afișări
Imaginea articolului Urşii, tot mai prezenţi în localităţi. Ministrul Mediului anunţă că în ultimul an au fost 200 de intervenţii

„În ultima perioadă a crescut numărul atacurilor de urşi, care reprezintă o ameninţare din ce în ce mai mare pentru locuitorii şi culturile agricole din multe localităţi”, susţine ministrul Mediului, într-o postare pe Facebook.

Acesta spune că a trecut un an de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, prin care a fost reglementată intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi pentru a proteja viaţa umană.

„Au avut loc peste 200 de intervenţii, marea majoritate constând în alungarea ursului. Ministerul Mediului a plătit săptămâna aceasta primăriilor peste 1.200.000 de lei compensaţii pentru a acoperi costurile cu permanenţa şi intervenţia. De la începutul lunii iulie este în vigoare şi legea care a extins intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi şi în extravilanul localităţilor”, a adăugat Tanczos Barna.

Acesta precizează că protecţia oamenilor este prioritatea ministerului, de aceea va fi simplificată procedura pentru acordarea derogărilor de intervenţie în cazurile în care viaţa umană este în pericol.

El a mai anunţat că până în primăvară se va finaliza recensământul populaţiei de urşi, pe baza căruia se va putea îmbunătăţi gestionarea populaţiei.

„Ajutăm fermierii cu garduri electrice şi pedepsim pe cei care încalcă legea. Înăsprim pedepsele pentru hrănirea urşilor şi pregătim pedepse mai dure, inclusiv confiscarea, pentru cei care intră neautorizat cu motociclete, ATV-uri, sănii cu motor, autoturisme sau alte tipuri de autovehicule, pe suprafaţa ariilor naturale protejate, în afara drumurilor publice, a drumurilor forestiere pe care accesul nu este interzis prin semne sau bariere şi a terenurilor special amenajate şi semnalizate în acest scop”, a transmis ministrul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici