USLIP Iaşi cere în instanţă revocarea ordinului care prevede cum se vor desfăşura pregătirile, bacalaureatul şi evaluarea naţională

  • Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar cere în instanţă revocarea ordinulului 4420
  • Potrivit sindicaliştilor, ce este prevăzut în acel ordin "nu are nicio legătură cu ce se va întâmpla concert în şcoli"
388 afișări
Imaginea articolului USLIP Iaşi cere în instanţă revocarea ordinului care prevede cum se vor desfăşura pregătirile, bacalaureatul şi evaluarea naţională

Sursa foto: profimedia

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar a depus luni, la Curtea de Apel Iaşi, o cerere de revocare a  Ordinului 4220 din 12.05.2020. Deşi reprezentanţii acestui sindicat au făcut mai multe memorii către Administraţia Prezidenţială, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Sănătăţii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă prin care au cerut lămuriri privind mai multe probleme, nu au primit niciun răspuns, iar acum cer acest lucru în instanţă. 
 
"Ordinul 4220, din păcate, nu reueşte şi nu a reuşit să convingă pe nimeni, din contră. Tot ceea ce apare acolo, ca şi mod de a organiza lucrurile pentru perioada 2 iunie -12 iunie şi ulterior pentru partea de examene nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă sau se va întâmpla concret în şcoli. (...) Oamenii ăştia nu au gândit, ar trebui daţi afară pentru prostie de purtitate sută la sută pentru că arată că nu au nicio legătură reală cu ceea ce se întâmplă în unităţile şcolare. ", a declarat pentru Mediafax Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi. 
Potrvit acestuia, responsabilitatea organizării pregătirii şi a examenelor este trecută "ciudat" în ordin. "Nu apare nicio autoritate care ar trebui să aibă cu adevărat răspunderea, de exemplu Ministerul Sănătăţii, din DSP-uri sau Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Ele se derogă de responsabilitate, pe care ei o aruncă în capul unităţilor şcolare.", a explicat Lăcustă. 
 
Preşedintele USLIP Iaşi susţine că în ordin nu este precizat cine asigură finanţarea pentru achiziţonarea biocidelor, măştilor sau a mănuşilor. "Unităţile şcolare nu dispun de asemenea fonduri. Ordinul ar fi trebuit să fie foarte clar. Se face referire la faptul că în fiecare unitate şcolară, dimineaţa îi va aştepta un cadru medical. Ai vreo 10.000 de unităţi cu personalitate juridică în toată România, de unde ai tu 10.000 de cadre medicale? Ordinul nu face precizarea cu ce se întâmplă dacă nu ai un cadru medical.", a mai precizat preşedintele USLIP Iaşi. 
Lăcustă face referire şi la situaţia şcolilor fără apă curentă. "Spui că elevii când ajung se vor spăla. Daca nu sunt deja,  vor să pună lavoare. Dar într-o  şcoală care nu are apă curentă pot să pun 100 de chiuvete una lângă alta, tot nu va curge nimic la niciuna.", a declarat Laviniu Lăcustă. 
 
Preşedintele USLIP Iaşi face referire şi la faptul că potrivit ordinului, se pot cumpăra termoscannere şi întreabă de unde vor venii bani pentru achiziţionarea acestora. 
"Se vine numai cu fantezii, cu lucruri utopice că nu le pot spune atlfel, care nu pot fi atinse. (...) Am trântit nişte condiţii în bătaie de joc ca să spunem că am dat un ordin", a explicat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.  
 
Ordinul 4220 a fost emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi prevede stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a ı̂mbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 ı̂n unitățile/instituțiile de ı̂nvățământ. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici