USR atacă guvernul Orban. Formaţiunea, nemulţumită de primele decizii luate de ministrul Justiţiei: Abrogarea recursului compensatoriu este o urgenţă

USR critică decizia Ministerului Justiţiei de a amâna abrogarea Legii recursului compensatoriu până la finalizarea unei analize. Partidul îi cere ministrului Justiţiei, totodată, să nu organizeze concursuri pentru noii procurori şefi de la Parchetul General, DNA şi DIICOT fără modificarea legii.

827 afișări
Imaginea articolului USR atacă guvernul Orban. Formaţiunea, nemulţumită de primele decizii luate de ministrul Justiţiei: Abrogarea recursului compensatoriu este o urgenţă

USR atacă guvernul Orban. Formaţiunea, nemulţumită de primele decizii luate de ministrul Justiţiei: Abrogarea recursului este o urgenţă

„Uniunea Salvaţi România critică primele decizii ale ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu care amână abrogarea legii recursului compensatoriu şi desfiinţarea Secţiei Speciale şi în schimb declanşează concursurile de numire a noilor procurori şefi, fără să modifice legea în acord cu recomandările europene. USR consideră că abrogarea legii recursului compensatoriu este o urgenţă, peste 20.000 de deţinuţi au fost deja eliberaţi din închisori înainte de ispăşirea pedepsei şi în timp ce PNL tergiversează o decizie, alţi şi alţi criminali şi violatori ies de după gratii în baza acestei legi.Atunci când CEDO a condamnat România din cauza condiţiilor precare de viaţă din penitenciare, recomandările primite au vizat modernizarea şi extinderea sistemului penitenciar, nu eliberarea deţinuţilor pentru remedierea problemei spaţiului insuficient”, transmite USR, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

USR solicită să nu fie organizate concursurile pentru noii procurori şefi de la Parchetul General, DNA şi DIICOT fără modificarea legii.

„Problema principală în ultimii ani, care a condus la situaţii de criză inacceptabile în sistemul judiciar, a fost aceea că am avut un cadru legal care a permis ca numirile procurorilor de rang înalt să se facă de către politicieni. Această problemă nu poate fi rezolvată prin schimbarea politicienilor care fac numirile, ci prin schimbarea procedurilor, astfel încât factorul politic să fie cât mai puţin implicat în această procedură. Miza este colosală pentru justiţia şi pentru democraţia noastră. Trebuie să ieşim din paradigma ”cei numiţi de noi sunt ex officio mai buni decât cei numiţi de ei”, câtă vreme factorul politic atârnă încă cel mai greu la aceste numiri”, a declarat vicepreşedintele USR Stelian Ion.

Cătălin Predoiu a declarat că abrogarea imediată a recursului compensatoriu, fără analiză, ar putea duce la „efecte colaterale mai severe decât cele din prezent”. Ministrul a anunţat trei planuri ce vor fi atinse înainte de a fi abrogat recursul, astfel încât să nu fie pusă în pericol populaţia.

„Ministerul Justiţiei acţionează pe trei planuri, în primul rând un plan juridic. În Parlament vom susţine acele propuneri legislative care să conducă la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu şi înlocuirea cu un sistem care să permită beneficiul unei astfel de măsuri în condiţiile de control asupra aplicării legii şi în condiţiile în care nu punem în pericol siguranţa publică”, a anunţat Cătălin Predoiu într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, al doilea plan abordat este cel juridico-diplomatic.

„Am angajat şi vom continua discuţii cu CEDO, astfel încât să evităm declanşarea unui lanţ de condamnări la CEDO împotriva României. Al treilea plan este unul tehnic, care ţine de minister şi de grupurile de lucru în care se lucrează intens, în fiecare zi, pentru găsirea formulelor tehnice care să nu nască neconstituţionalitate sau discriminări între subiecţii aplicării legii.

O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuţiile cu CEDO şi măsuri de extindere a capacităţii în penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent”, mai explică ministrul Justiţiei.

Guvernul Orban nu îşi asumă o desfiinţare peste noapte a legii, a mai spus Predoiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
usr,
justiţie,
legi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici