USR cere eliminarea prevederilor care impozitează contractele part-time la nivelul celor full-time

  • USR cere în Comisia buget-finanţe din Senat eliminarea prevederilor care impozitează contractele part-time la nivelul celor full-time.
  • „Guvernul ar trebui să ia măsuri care să încurajeze şi nu să pedepsească munca”, transmite formaţiunea.
180 afișări
Imaginea articolului USR cere eliminarea prevederilor care impozitează contractele part-time la nivelul celor full-time

USR cere eliminarea prevederilor care impozitează contractele part-time la nivelul celor full-time

Senatorii USR din Comisia de buget finanţe  - Anca Dragu, Claudiu Mureşan şi Narcis Mircescu -  au depus mai multe amendamente în cadrul dezbaterilor din comisie asupra prevederilor OG 16/2022, „act normativ care a dus la pierderea a aproape 100.000 de locuri de muncă part-time şi distruge un întreg angrenaj de taxare a muncii”.

Primul amendament depus de senatorii USR prevede eliminarea obligaţiei pentru angajatori ca, în cazul salariaţilor care lucrează part-time şi au un salariu mai mic decât minimul pe economie - să plătească contribuţii sociale corespunzător unui salariu întreg şi nu doar celui realizat.

„De la 1 august, Guvernul a hotărât că pentru 2 ore de muncă, angajatorii să plătească taxe şi impozite cât pentru 8, ca şi când nu ar fi fost de ajuns că munca în România este taxată excesiv. USR se pronunţă ferm în favoarea scăderii taxării muncii până la nivelul de 0 taxe pe salariul minim, tocmai în ideea de a ajuta oamenii cei mai defavorizaţi şi care vor să muncească legal, cu contract. Sunt mii şi mii de cazuri de oameni care vor să muncească cinstit şi pe care OG 16 îi forţează să se îndrepte spre zona gri a economiei. În prag de criză economică, exact atunci când cei mai vulnerabili devin şi mai vulnerabili, OG 16 vine cu o măsură care-i scoate din piaţa muncii”, afirmă Anca Dragu.

Un alt amendament depus de senatorii USR prevede ca în domeniul construcţiilor, industriei alimentare şi agriculturii, în lunile în care angajatorii nu îndeplinesc condiţiile pentru facilităţi fiscale, salariaţii să nu plece acasă cu salarii nete mai mici cu 20% decât în lunile în care beneficiază de facilităţi.

Cel de-al treilea amendament USR propune excluderea condiţiilor necesar a fi îndeplinite de o microîntreprindere pentru a beneficia de un regim fiscal avantajos, respectiv obţinerea unei cifre de afaceri majoritar din activităţi altele decât management şi consultanţă.

„USR consideră că, în actualul climat economic incert, Guvernul ar trebui să ia măsuri care să încurajeze şi nu să pedepsească munca, să reducă povara fiscală pentru cei care produc plus-valoare, să reducă cheltuielile imorale precum pensiile speciale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici